Земеделците, които залагат на нулева обработка на почвата, могат да намалят количеството на използваните хербициди, без това да доведе до намаляване на добивите, сочи изследване на учени от Пенсилвания, САЩ. Как? Внедрявайки интегрирани методи за борба с плевелите, информира Future Farming.

Кои са трите стълба на консервационното земеделие?

Когато фермерите престават да използват обработка на почвата, за да контролират растежа на плевелите, те обикновено започват да използват повече хербициди за борба с тях, казва водещият автор на изследването Хедър Карстен, доцент по културно производство/екология в университета.

Земеделските производители разчитат особено на няколко добре познати хербицида за производство на царевица и соя без обработка на почвата - например глифозат, което води до еволюцията на устойчиви на хербициди плевели. Това е сериозен проблем, казва ученият.

При повече от 65% агрономически култури, които се отглеждат с нулева обработка в Пенсилвания, тези плевели се разпространяват бързо, намалявайки добивите и стават все по-трудни за контролиране, допълва тя.

За да тестват дали прилагането на хербициди може да бъде намалено при нулева обработка на почвата, учените са провели 9-годишен експеримент, използвайки практики с ограничена употреба на хербициди в сеитбооборота на няколко култури.

Ротацията включвала соеви бобчета, царевица и 3 години люцерна, последвана от зимна рапица. За ограничаване на влагането на хербициди са използвани няколко практики: прилагане на хербициди само в редове царевица и соя и използване на междуредово култивиране; засяване на дребнозърнеста придружаваща култура като овес с многогодишна люцерна; и оран веднъж на шест години.

Тези земеделски практики били сравнени със стандартните, базирани на употребата на хербициди, при непрекъснато използване на нулева обработка, което се състои от многократни приложения на хербициди. За да оценят резултатите, учените вземат проби от плевелната растителност в соята, царевицата и люцерната през първите й две години. Те установяват, че ограничаването на употребата на хербициди води до повече биомаса от плевели, но не и до намаляване на добивите.

Използването на интегриран подход за борба с плевелите с намалено количество хербициди може да бъде ефективно, казва Хедър Карстен.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Плюсове и минуси на нулевата обработка на почвата

Тест: Нулевата обработка на царевица намалява парниковите газове

Пустините като лаборатория за бъдещото земеделие