Когато в едно помещение съхранявате ябълки и картофи, то трябва да знаете че картофите покълнват по-бързо. Това се дължи на етилена, който се излъчва от ябълковите плодове. Излъчвания от корените на доматите стимулират растежа и развитието на целината. Краставиците се развиват чудесно със зеления фасул или граха. Доматите могат да се смесят с магданоз, но не и с алабаш. Алабашът е добър съсед на червеното цвекло, но не се препоръчва да се сади заедно с главесто зеле и майорана, защото те взаимно се подтискат.

Най-добри комбинации в зеленчуковата градина са:

  • салатите могат да се развиват чудесно в съседство с морковите;
  • алабаша с червеното ципа;
  • целината с доматите и фасула;
  • доматите с магданоза;
  • фасула с морковите и цветното зеле;
  • картофите с чесън и хрян;
  • морковите с копър;
  • фасула с чубрица;
  • краставиците с грах или фасул.

Най-лоши комбинации в зеленчуковата градина са:

  • домати с алабаш или резене;
  • фасул с лук или чесън;
  • главесто бяло зеле с майорана;
  • всички зеленчукови култури в съседство с орехи;
  • всички зеленчукови култури в близост до пелин.

Как да водим ефикасна биологична борба с вредителите по културните растения и коя е най-добрата комбинация за предпазването на културните растения?

  • растенията няма да страдат от нападението на земни бълхи, ако засеете репички и ряпа в съседство с главеста салата, алабаш и домати;
  • ще принудите морковената, луковата муха и луковия молец да избягат от Вашата градина, ако засеете смесено моркови с лук и праз;
  • бялата зелева пеперуда не обича и не напада градина в която зелето се отглежда смесено с домати и целина;
  • ако в близост до ягодите засадите кромид лук или праз, то тогава няма да имате проблем със сивата плесен (ботритиса) по тях;
  • когато в лехите с домати посеете магданоз ще си решите проблема с появата на кафяво гниене по тях и ще си имате подправка за салатата.

Когато разполагате видовете зеленчуци в градината, трябва да сте наясно кои се понасят и кои - не.

  • различните видове зеле не се засаждат след кръстоцветни култури - алабаш, репички, ряпа и др.;
  • праз може да се сее след всички зеленчуци, но не и след кромид;
  • салата се сее след всички зеленчуци;
  • спанакът се развива най-добре след ранни картофи, грах или фасул;
  • кромида се засява след различните видове зеле, краставици или моркови;
  • морковите е най-добре да се засяват след различните видове зеле и след житни култури;
  • ряпата се развива добре след всички зеленчуци, но не и след кръстоцветни, защото са от едно семейство;
  • червеното цвекло се развива добре след алабаша и различните видове салати, но не и след спанак;
  • целината се засява след спанак и карфиол, но не и след целина, моркови и магданоз;
  • зеленият фасул може да бъде засят след себе си и след зеле;
  • грахът не трябва да се сее след лук или праз - необходимо е да минат поне три години;
  • краставиците понасят всички зеленчуци и могат да се сеят след тях;
  • доматите не трябва да се сеят след картофите.

В края на лехите можете да засадите култури, които излъчват силен аромат, летливи вещества, фитонциди и др. Те могат да се използват и като подправка, и за лечебни цели. Освен това те стимулират растежа на културите. Така при картофите се препоръчва чесън, а при доматите - магданоз. Хрянът, засаден в края на картофените площи, оказва благотворно въздействие върху развитието на кпубените.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

 

Почвата трябва да се обеззаразява преди сеитбата и изнасянето на разсада

Мана по краставици, дини, тиквички и тиква - Pseudoperonospora cubensis (кубинска мана)

Зелевата нощенка (Mamestra brassicae) яде всичко

Белокрилка - биология и как се води ефикасна борба с нея