Цената от близо 1,70 лв/кг цвят е реалистична и според стопаните, и според преработвателите. Засега не се оправдават очакванията за изкупни цени около 2 лв/кг.



Най-големите производители са сключили дългосрочни договори с преработвателните фирми, които им осигуряват не само сигурно изкупуване на цвета, а и препарати, чували, транспорт на продукцията. Те обаче плащат по усреднени цени след края на кампанията. Засега няма нови фирми, които да изкупуват розовия цвят. От години в Розовата долина с дългосрочни договори със стопаните работят "Българска роза" - Карлово, софийските "Булатарс продакшън къмпани" и "Интермед 1", "Еньо Бончев продакшънс" от Казанлък. Цената на труда обаче ще бъде по-висока спрямо предишни години, когато се плащаха по около 50 ст/кг. Очаква се надницата да скочи около 60-70 ст/кг. Причината е, че все по-малко работници се съгласяват да берат от 4,30 ч. до обяд, всеки ден в продължение на двадесетина дни, колкото трае кампанията. Потенциалните берачи, предимно роми, настояват цената да се вдигне на 80 ст/кг, но това не е реалистична цена според специалистите в бранша. По-големите производители предлагат и бонуси като безплатен транспорт до и от масивите, закуска, осигуровки, жито за редовните берачи.



Заради хладната и дъждовна пролет тази година стопаните очакват по-добра розова реколта. „Миналата година месец май започна с горещини и суша, което вреди на розите. За да дадат достатъчно цвят и рандеман за производството на розово масло, трябва прохладно и влажно време”, обясниха производители. Очаква се розоберът да започне масово до края на седмицата. Прогнозната дата е около 18 май, съобщи Зара Клисурова, председател на Националната асоциация на производителите на етерично-маслени култури. Кампанията започва с близо 10 дни по-късно от миналогодишната заради хладната пролет, но обещава по-добри добиви. Двадесет и една са кооперациите, фирмите и сдруженията, които отглеждат рози в Подбалкана.



Розовите масиви в района са на площ 5500 дка. Новите насаждения тази година са едва около 100 дка. Предишни години в региона са създавани между 800 и 1000 дка, но бумът на засаждането на розови градини, особено частни, премина, смятат специалисти.