„Производство на ранни картофи“ е темата на открит семинар, организиран от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) – Кърджали и Селскостопанска академия.

ДФЗ плати 1,7 млн. лв. на картофопроизводителите

На 24 юни (четвъртък) от 10:00 часа в полето на Опитна станция по земеделие в Източните Родопи (ОСЗИР) – Кърджали, в град  Джебел ще се проведе демонстрация с лекционна част, посветена на отглеждането на ранен картоф.

“Участниците ще се запознаят с изискванията и особеностите при избора на качествен посадъчен материал от картофи, както и с основните моменти при подготовката на почвата и посадъчния материал за засаждане. Ще бъдат представени схемите и сроковете за сеитба при производство на ранни картофи, съобщават организаторите 

Кои са подходящите за България сортове ранни и средно ранни картофи и какви са техните характеристики, също ще научите от семинара.

На място в опитното поле на Опитна станция по земеделие в Източните Родопи – Кърджали ще бъдат показани 5 сорта ранни и средно ранни картофи, и ще бъдат обсъдени особеностите и проблемите на ранното производството при неблагоприятните климатични условия през периода март - юни 2021 г.

Присъстващите ще научат също полезни съвети относно торенето и борбата с болести и неприятели при отглеждането на ранни картофи. Накрая експертите на НССЗ ще запозначт стопаните с очакваните условия за кандидатстване по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.;

Участието в информационния семинар е безплатно и е без предварителна регистрация.
Програма и покана на събитието може да видите тук.