Нормираното хранене е изключително важно за постигане на добри резултати. То е и главният фактор за постигане на генетичните заложби и стои в основата на ефективната селекция. 
 
Това каза проф. Родослав Славов от Тракийския университет в Стара Загора по време на Пътуващия овцевъден семинар, който се организира от Националния център за професионално обучение  и компетентност „Америка за България“ (НЦПОК), с подкрепата на НОА, Агритоп, Бонмикс и Блиц.
 
„Много от животните в България вече са обхванати от селекционния контрол, но не е добре когато стадото е селектирано, а нивото на хранене е ниско“, обясни проф. Славов. 
 
 
Той представи основните специфики в храненето на различните категории овце и кози.
 
„Когато храненето на животните е недостатъчно, се появяват смущения в репродукцията, телесното състояние се влошава, а разходът на фураж се повишава. При прехранването пък не само разходът на фураж скача, но животните започват да отлагат излишни мазнини и се появяват различни репродуктивни проблеми“, обясни експертът.
 
По думите му фермерите трябва да познават особеностите на храносмилателната система на животните, както и къде какво се случва в нея. 
 
„Нужно е добро познаване на видовете фураж. На база на това е възможно съставянето на балансирана хранителна дажба, която е добре, по възможност, да бъде разнообразна т.е да включва повече фуражи“, каза проф. Славов.
 
От голямо значение е и доброто познаване на качеството на пасището. Експертът открои видовете фуражи и необходимите дажби.
 
Концентрирани фуражи
 
 
 
Комбинирани фуражи 
 
 
 

Синтетичните азотни съединения могат да компенсират до 30% от протеина, но предозирането може да доведе до отравяне на животното.

 

„Когато премине лактационният период, трябва да пресушим овцете и да ги доведем до разплодна кондиция. Положителното е, че при добро телесно състояние животните ще се размърлят дружно. Ако кампанията се разтегли, ще се удължи и агнилната кампания и така ще настъпи пълно объркване“, обясни професорът.

 

Според него за синхронизиране на етапите фермерите могат да приложат безсолно-солева диета. При нея  солта се изважда от дажбата на животните, като към края на периода се дава покълнал ечемик. След това солта отново се връща в диетата, като се добавя и помалко в концентрирания фураж. 
 
„По този начин получаваме дружно размърляне“, обясни специалистът. 
 
След като приключи осеменителната кампания, настъпва периода на бременност, който се разделя на две половини.
 
При първата половина нивото на концентриран фураж е 200-400 грама. Животните излизат на паша и дажбата е лятна. Ако пашата обаче не е достатъчна или не е качествена, задължително трябва да се дават зелени фуражи на ясла.
 
При втората половина, дажбата вече е зимна. Количествата груби фуражи трябва да са 1,5 кг, а необходимите количества концентриран фураж - 0,4-0,8 кг.
 
„Все повече фермери започват да разчитат на ехографска диагностика, особено при месодайното направление през първата половина от бременността. По този начин им става ясно колко от животните са незаплодени, колко са с 1 агне, колко са с 2 агнета и т.н. Това е препоръчително, тъй като благодарение на ехографската диагностика се прави сортировка на стадото“, обясни още Радослав Славов.
 
 
По думите му когато наближи края на периода на бременността, дажбата трябва да се намали максимално, а хранителната стойност да се поддържа чрез концентрирани фуражи. 
 
„Веднага след раждането основната храна на агнетата е майчиното мляко, което е от 0,700 до 1,5 литра на ден. По същото време трябва да се приема коластра, като минималното количество до 48 часа след раждането и 500 мл. Приучването на новородените с концентриран фураж трябва да стане след 7 или 10 дни“, коментира Славов.
 
Какъв е оптималният период за отбиване на агнетата?
 
„Някои от големите овцевъдни предприятия отбиват агнетата, в момента, в който се родят. Дори коластрата при тях се дава с биберон. Има случаи, в които отбиването може да стане от 1 до 3 дни след раждането. Това става, когато цената на млякото е изключително атрактивна. Друг вид отбиване, отново за стокови цели, е на 35-я – 40-я ден. Ако искаме обаче качествен разплод, агнетата трябва да се отбият след 90-100 дни. Ако не спазваме това, е важно да знаем, че женските трябва да бъдат поне 25 кг, а мъжките поне 30 кг“, каза експертът.
 
 
Радослав Славов припомни, че агнетата не трябва да пасат на същото място, където пасат и овцете.
 
„Важно е да споменем, че за кочовете трябва да се грижим целогодишно, а не когато започне кампанията и тогава да мислим за тях и затова как да ги докараме до разплодна кондиция“, каза той.
 
 
 
„При всички случаи пробниците трябва да се хранят подобно на разплодниците, за да могат да свършат работата, ако осеменяването е изкуствено“, заключи Славов.