Все по-строгите правила, по-трудните условия за производство и по-високите изисквания на потребителите карат все повече фермери да се отказват или да фалират. Интелигентните стратегии за финансиране, пазарното ориентиране и сътрудничество ще ви помогнат да се справите успешно с бъдещите предизвикателства, информира Agrarheute.com.

Преходната помощ за тютюн ще продължи до 2022 г.

Миналата година една четвърт повече компании в селскостопанската, горската и хранително-вкусовата промишленост са обявили несъстоятелност в сравнение с 2018 г., съобщава управителната консултантска компания Andersch FTI. Консултантът Питър Ламерс отдава това на неясни концепции в корпоративното управление и обяснява как най-добре можете да адаптирате вашия бизнес модел към предизвикателствата и да го направите по-малко зависим от земеделските субсидии.

1. Изяснете ликвидността

Ламерс препоръчва да използвате качествен счетоводен софтуер. По този начин ще калкулирате точно движението на финансите ви, то ще бъде прозрачно и ще може да виждате коя инвестиция се изплаща. Добрите софтуерни решения позволяват симулиране на различни сценарии – например как метеорологични събития биха се отразили върху печалбите ви и т.н.

2. Инвестирайте в бизнес – със или без заем

Ако разполагате със средства, за да инвестирате в разширяване на производството или усъвършенстване на определена част от него, направете го. Струва си да обмислите и взимане на кредит, стига това да доведе до вашата независимост от субсидиите.

3. Не позволявайте на политиката на субсидиране да ви влияе

Ламерс съветва фермерите да не се водят по диктовката на политиката на субсидиране. Експертът препоръчва да се следи пазарът, да се прави профилиран анализ и да се следва собствената интуиция.

"Всяка година носи промени и трябва да преценявате как те ще се отразят на стопанството ви", казва Ламерс и допълва, че дори сегашните разпоредби да не стимулират избрания от вас бизнес модел, те не трябва да ви възпират от реализиране на вашите идеи. Това ви дава възможност сами да решавате бъдещи проблеми, вместо да чакате помощ от политици. Не на последно място, по този начин може да направите компанията готова за бъдещето, допълва консултантът.

4. Научете се да си сътрудничите с другите

Според Ламерс кооперативите и сътрудничеството все още се срещат твърде рядко в селското и горското стопанство. Асоциациите могат да дадат големи предимства на земеделските производители - например при договаряне на по-благоприятни условия за покупка или при съвместно използване или финансиране на машини.
Сливанията на компании също помагат да се засили собствената им позиция спрямо преработвателите на храни и търговията на дребно с храни.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Секторът, който печели най-много при преход към биопроизводство

Имало едно време едни виртуални овце

Фермерите отписват сами животните си от ВетИС - кога?