Млекоанализаторът хваща всякакви добавки в млякото и преработвателите могат да са сигурни, че ще приемат качествена суровина. Една по-сериозна мандра не може да мине само с преработка на собствено мляко, каза Младен Стоянов, за Фермер.БГ.
 
 
През 90-те години той се занимава с разработване на програмни продукти. По искане на „Сердика“ – Стара Загора прави програма, която да обслужва изкупуването на мляко. По-късно за друго преработвателно предприятие в Нова Загора той разширява програмата. Благодарение на нея всеки производител на мляко е получавал фиш колко мляко и с какво качество е дал за деня, за да знае точно колко пари ще получи в края на месеца. 
 
„Обаче разбрах, че ако няма добро окачествяване на млякото, не може да се направи справедлив отчет. Маслеността варира доста, но сухият безмаслен остатък – почти не. И ако производителят налее вода, той докарва маслеността до стандарт, но пък срива сухия безмаслен остатък“, обяснява Стоянов.
 
Той си дава сметка, че ако няма уреди, които да анализират суровината, каузата със справедливо оценяване и заплащане на млякото е загубена. Затова започва да търси млекоанализатори, които да внедри. Оказва се обаче, че западните модели вървят по 40–50 хиляди долара. На българския пазар имало ултразвукови анализатори от Русия, но цената им също била висока – 1400 долара. 
 
 
Тогава Стоянов решава да разработи собствен, български анализатор, който да е от порядъка на 200–300 долара. Успява и така навлиза в специфична бизнес нисша. Неговият модел работи с ултразвук и отчита показатели като масленост, безмаслен остатък, лактоза, протеин, добавена вода.
 
Времето показва, че неговият анализатор е интересен не само за нашия пазар, но и в световен мащаб. В момента фирмата му е втора в света по производство на ултразвукови млекоанализатори, като най-силно е присъствието им в Индия.
 
Днес Стоянов вече е разработил и анализатор на инфрачервена спектроскопия. Цената му е около 2500 хиляди евро, далеч от западните модели за по 30–40 хиляди евро. Чрез инфрачервената спектроскопия могат да се разпознаят урея и всякакви вредни добавки в млякото, които някои производители си позволяват да използват. 
 
„Този метод за анализ може да бъде широкоспектърен. В момента работим и върху анализатор на зехтин. Иначе чрез инфрачервена спектроскопия може да анализираме всичко – дори ориз, месо, вино, мед“, убеден е Стоянов.
 
Най-често негови клиенти са мандрите и събирателните пунктове на мляко. За да бъдат сигурни, че приемат качествено мляко, трябва да имат такъв анализатор. Интерес от страна на по-малките производители има към минимандрата за преработка на 120 л мляко.