Нашите продукти от телешко месо напомнят на едно време, както е било на село. Дори на етикета си го пише: „Вкусът на моето детство“, сподели Петя Василиева за Фермер.БГ.
 
Тя е най-голямата дъщеря на Благовеста и Николай Василиеви, които познаваме като ментори в телевизионен формат, посветен на фермерския живот. Семейството й е в агросектора от 24 години. Стопанството им „Дивата ферма“ се намира в село Горно поле, област Хасково.
 
Започнали са с десетина животни, а в момента имат около 1100 говеда. Отглеждат ги в Източните Родопи, напълно свободно и изцяло на паша. Породите, за които се грижат, са Българско сиво и Родопско късорого говедо. Те се водят аборигенни български породи, за чието отглеждане получават допълнително финансиране. 
 
Семейството се грижи и за една нова порода – Обрак, както и за коне, магарета, кошери, овце. Имат също зеленчукова градина от 5 декара и дори къща за гости от три реновирани селски постройки. 
 
„Фермата е 50 на 50 между моите родители, от една страна, и вуйчо и вуйна, от друга. Всяко семейство има по 4 деца, така че сме голям род. С отглеждането на животните се занимават главно баща ми, вуйчо ми и брат ми“, обяснява Василиева.
 
 
Преди 5 месеца тя и семейството й отварят собствена кланица и малък цех, в който произвеждат продукти от телешко месо. За целта са използвали еврофинансиране по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.
 
В началото на годината откриват фирмен магазин на пазара "Иван Вазов", където предлагат своите продукти – прясно месо, суджук, пастърма. В консервиран вариант имат телешко, ребра, саздърма, дори шкембе. Използват традиционни български рецепти, без консерванти и излишни добавки.
 
На фермерския пазар пред Министерството на земеделието в София производителката участва за втора седмица. Преговаря и с няколко биомагазини в столицата и вероятно до месец ще пробие и там.
 
„Срещаме доста спънки, най-вече с работната ръка. Изключително трудно е, особено в нашия район. Селцето е около 25 човека. Има и други пречки пред малкия и средния бизнес, но с упоритост се получава“, уверена е младата фермерка.
 
Кандидатстването за евросубсидии също не е лесна работа, но семейството й среща разбиране от страна на институциите. Освен това са член на Българска асоциация Биопродукти и чрез нея са направили доста приятелства, които им помагат в реализирането на бъдещи проекти.