Подморът на пчелите се случва заради недобросъвестни земеделски стопани, които не искат да спазват правилата по Наредба 13. Това е най-големият проблем на пчеларите през годините, смята Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”.

Обещано: Ще има глоби за отровените пчели в Плевенско

За поредна година пчеларите от Добричка област сигнализираха за масово измиране на пчелите. 

Докато няма изследвания, е трудно да се установи и да се докаже дали при всеки подмор причината е в пръскането на земеделските култури, допълва Георгиев.

Стопани от община Тервел са пострадали след третиране с продукти за растителна защита и установяват до 70 % измиране на медоносните мухи.

Единият от потърпевшите заплаща лабораторните анализи, в които е открит инсектицид. По случая е установено, че земеделски стопанин в община Тервел не е подал уведомително писмо за пръскането. Той обаче е третирал културите си продукт с различно от откритото в мъртвите пчели активно вещество.

„Опазването на пчелните семейства ежегодно противопоставя пчелари и земеделци, а всъщност ние имаме общи интереси”, категоричен е Мартин Петров от сдружение „Пчела Добрич 1946”. 

„Животът на пчелите зависи от разбирателството ни с арендаторите и кооперациите”, обобщава след случая в Тервел Добри Добрев, пчелар от село Росица. Той отглежда 150 кошера вече повече от 30 години.

„Познаваме се със земеделските производители в моя район и разчитаме на приятелските взаимоотношения и на обажданията от тях, когато пръскат. Ако няма добра комуникация между нас, няма да се получи, независимо какви наредби са написани. Така ефектът е по-добър и успяваме да опазим пчелите”, споделя практически опит дългогодишният пчелар.

През последните години в Добруджа имаше тежки инциденти, при които загинаха хиляди пчелни семейства. Само през пролетта на 2019 г. след третиране на земеделски култури и овощни градини бяха унищожени над 800 пчелни кошера. По данни на областната земеделска служба в Добричко са регистрирани над 60 000 пчелни семейства.