Има ли ГМО в България? У нас се открива наличие на генетично модифициран организъм основно в соеви и царевични продукти. Всички тези видове обаче са разрешени в рамките на ЕС и са в допустимото количество. Изключение правят два случая. Единият са детски храни, в които изобщо е забранено да бъдат влагани ГМО съставки, а другият е соево зърно, внос от Украйна, съобщи bTV. 
 
 
„При  детските храни става въпрос за адаптирано мляко, внос от Германия, което е спряно и унищожено. Колкото до случая със соята от Украйна, производителят е наказан с глоба от 1000 лева. Нека уточня, че това е глобата по стария закон, докато новия предвижда 10-кратно увеличение на тази санкция“. Това каза Камен Николов, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
[news]
Тестът, при който се изследват остатъците от ГМО, е сложен и отнема време, а пробата трябва да е във вид на прах, обясняват експерти. След проведени тестове в Столичната здравна инспекция, Диана Налбантова обясни, че са открити положителни резултати (над 0.9%) при царевица и соя, внос от САЩ.
 
„При изследване намерихме около 5% в един продукт и 4,9% във втор продукт", уточни експертът.