Гърция заема стабилно място сред топ 3 европейските производители на кивита, праскови, нектарини, портокали, мандарини и дини. Това превръща страната във важен земеделски район. Голяма част от произведените плодове се изнасят. Основна дестинация в Западна Европа е Испания. А къде се пласират гръцките кивита, портокали, дини и грозде?

Защо в Украйна започнаха да отглеждат правоъгълни дини?

Краткият отговор на този въпрос е: Източна Европа, пише FreshPlaza.

Поглеждайки данните за износа, става ясно кои са най-големите купувачи в източната част на континента. Данните за 2017 г. показват, че в челото на списъка с експортни стоки са портокалите. Гърция е изнесла 210 341 тона. Най-големите доставки са били за:


 
Холандците са на 20 място. Те са внесли едва 962 тона портокали от Гърция.

Фокусът на гръцките износители на плодове върху Източна Европа е напълно логичен. Географски тези страни са по-близо. Друг фактор са сравнително малките обеми, които гърците изнасят. Конкуренцията с Италия и Испания е трудна, отбелязват износителите. Това, което спъва в момента овощарския сектор в южната ни съседка, е, че производството е разроено между много, но малки по мащаби стопанства. Това означава, че повечето от тях нямат възможност за инвестиране в нови сортове.

Ситуацията е различна при гроздето. Фокусът там пада върху западната част на Стария континент. През 2017 г. са изнесени 89 453 тона – почти половината от тях (35 737 тона) са доставени на германския пазар. Топ три не експортните дестинации се допълва от Великобритания (15 220 тона) и Холандия (7,913 тона).

Макар производителите на грозде също да обработват малки по размери лозя, техният бизнес генерира повече приходи и това им позволява да инвестират. Залага се на сортове без семе и лозарите се стремят да прибират готовата реколта късно през сезона – тогава гроздето по пазарите на Испания и Италия вече е привършило.

Гръцкото присъствие на плодове в съседните страни може да се забележи и по данните за износа на праскови. Топ дестинации са Румъния, България и Украйна. Общо износът на 2017 г. възлиза на 115 670 тона праскови. Румъния е внесла 22 907 тона от тях.

Изнесените нектарини за 2017 г. са 70 473 тона.

При дините виждаме леко по-различна картина. Германия е най-големият потребител на гръцки дини. Общо износът възлиза на 170 472 тона – 28 321 тона от тях са доставени в Германия. На второ място е Италия (27 527 тона). В топ 10 виждаме още Великобритания. Холандия (5 284 тона) е на 11-о място.

Италия, Испания и Германия са най-големите пазари за гръцкото киви. Тези страни взети заедно купуват почти половината количество киви, предназначено за износ. Гърция е изнесла127 527 тона през 2017 г.