Комисията за земеделските земи към Министерството на земеделието, храните и горите е издала през последните единадесет месеца разрешения за застрояване на 1 425 918 кв. метра ниви.
 
 
Това стана ясно от отговор на министър Румен Порожанов по въпрос на народните представители проф. Светла Бъчварова и Любомир Бонев. Те поискаха от ведомството писмена справка във връзка с приетите през февруари 2018 г. промени в Закона за опазване на земеделските земи. С тях беше удължен срокът за застрояване на селскостопански имоти след смяна на предназначението им.
 
Противници на промяната изтъкваха, че тя ще позволи нова вълна от застрояване на ниви край планинските курорти и по Черноморието, както и разширяване на вилните зони.
 
Данните на МЗХГ за периода 23 февруари 2018 г. - 7 януари 2019 г. показват, че най-големи площи земеделски земи са преоформени и разрешени за строителство в три области - Пловдивска, Софийска и Бургаска. 
 
Лидер в класацията е област Пловдив, където е сменено предназначението на 393 717 кв. метра земеделски земи или 28% от общата за страната площ. Собственици искат най-често разрешения за строителство в Родопската яка.
 
 
В област Бургас площите, разрешени за застрояване, са 164 644 кв. метра или близо 12% от отчетените за единадесетте месеца. Съответно в София област тези терени са 149 114 кв. метра или 10%. В област Варна след смяна на предназначението се допуска строителство върху 88 807 кв. метра (6% от общата площ за страната).
 
В община Банско за застрояване са разрешени 10 037 кв. метра бивши земеделски земи. Приблизително толкова са и в община Велинград – 10 251 кв. метра, докато в Сандански са двойно повече - 22 661 кв. метра.
 
На другия полюс е област Видин, където няма интерес към застрояване на земеделски земи и нито един квадратен метър не е сменил предназначението си с такава цел. Подобна е ситуацията в област Ловеч, като там единствено от Априлци са постъпили заявки за строителство върху 891 кв. метра земеделски площи.
 
В област Добрич е одобрено строителство върху 19 234 кв. метра ниви или малко над 1% от отчетените за цялата страна.