В Добруджа тази година зърно няма, защото тяхното е покълнало от дъждовете. Искат компенсации от държавата за пропаднали площи с хлебно зърно. Но Добруджа не България, недоволстват зърнопроизводители от Плевенска област. Жътвата е към края си.

 

Тази година и в Плевенско минаха и бури, и дъждове, и градушки, и африканско слънце. Земеделските производители от региона се примириха и продължиха да работят. Имаше период - в края на ечемичената жътва, когато буквално дебнеха нивите да поизсъхнат от поредния пороен дъжд, за да влязат машините, докато пак не е заваляло. Не поискаха държавни компенсации, макар че и в Плевенско има сериозни поражения върху зърнените култури. Пропадналите площи никак не са малко.

 


Над 97% от площите с хлебно зърно в региона са вече реколтирани. Потърсихме информация какво е качеството на зърното. И научихме, че зърното в Плевенско е с добри показатели. В Добрич може да има покълнали жита вследствие на овлажняване, но тук ситуацията е доста по-различна, сподели Венцислав Милев от службата по зърното и фуражите в Плевен. "От 200 анализирани до момента проби в модерната лаборатория в Плевен само в една са отчетени 5% покълналост. Всички други проби са с до 1% покълналост, което е в допустимите граници", обясни Венцислав Милев.
И тази година 70-80% от зърното в Плевенско е в трета група, 20-30% е от втора Б група. Продължаваме да изследваме проби, окончателните анализи ще бъдат обявени пред МЗХ след като тези проби минат и през националната лаборатория в София.
Казано по друг начин - в Плевенско и добивите и качеството на зърното са добри.

 


По-скоро проблемите са свързани със складовата база. Венцислав Милев каза, че вече е поставил въпроса за субсидирането на земеделски производители, които съхраняват зърно в публични складове. "Исках да поставя въпроса пред министър Найденов когато беше в Плевен, защото той е и председател на управителния съвет на ДФ "Земеделие", но не остана време за това. Така че за проблема министърът ще бъде информиран от ръководството на Националната служба по зърното и фуражите, където аз вече съм го внесъл официално", каза г-н Милев. И припомни, че допреди 2 години имаше субсидия за съхранение в лицензирани публични складове. Земеделските производители, които нямат добра база за съхранение на зърното - това са по-голямата част от кооперациите, могат да съхранят житото, ако не бързат да го продават.

 


16 са публичните складове в Плевенско и Ловешко - територията, за която отговаря регионалната Служба по зърното и фуражите в Плевен. Субсидията, която беше по 2 лева на тон, е глътка въздух за стопаните, които искат да задържат зърно в изчакване на по-добра цена. Разбира се, субсидията е само за съхранение в лицензирани публични складове, но е полезна за земеделските производители и смятаме, че трябва да бъде възстановена, допълни Венцислав Милев.