Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех 2014“ ще се проведе от 2 до 5 април в Международен панаир Пловдив с участието на фирми от България, Румъния, Турция и Унгария. Изложителите показват храни, оборудване, материали и опаковки за хранително-вкусовата промишленост. Водеща тема са здравословното хранене и качествените изделия, направени по утвърдените стандарти. Освен в експозициите на фирмите, тя се откроява и в съпътстващата програма. В нея отново са включени работилници „Сготви си здраве“, чието първо издание предизвика фурор сред посетителите миналата година. Сега ще бъдат още по-атрактивни, твърдят организаторите от Сдружение „Устойчиво общество“.

 

Акцентът е върху кулинарните традиции и автентичните храни. На живо ще бъде направено чудното „Чорбаджийско локумено сладко“ от два вида стафиди, кайсии и български локум. Майстори от Академия „Кулинарен историк“ ще демонстрират също рецепти за лютеница, сладко и конфитюр, ще представят новата програма „Исторична и здравословна храна“. Посетителите ще видят как се правят биовеган крекери, козе сирене и пастет от него, домашен хляб с квас, сурови и „шоколадови“ бонбони с мед. Проявата ще събере производители на биохрани и ще покаже различни традиционни здравословни техники за приготвяне на вкусни продукти без добавки и с минимално въздействие върху естествените им качества.

 

Темата за здравословното хранене се разширява с участието на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, което включва измервания на кръвна захар, консултации с диетолози и ендокринолози, лекции на тема „Диабет, хранене и алкохол“. В рамките на „Фудтех 2014“ се провежда и традиционният „Гурме салон“. Кулинарни виртуози ще сътворяват изтънчени и полезни ястия от български и екзотични продукти. Изложбата „Вкусовете на Италия“ отново дава възможност на ценителите на изискани вина, напитки и храни да усетят чара на прочутата италианска кухня. На щандовете може да се видят: вино, зехтин, захарни и сладкарски изделия, чай, кафе и какао, ядки, плодове и зеленчуци, консерви, мармалади, сладка, конфитюри, както и ресторантско оборудване.

 

За експертите в бранша са деловите прояви от съпътстващата програма на „Фудтех“. Асоциацията на млекопреработвателите в България организира конференция за проблемите и мерките за развитие на сектора на 3 април. Семинар за новите изисквания към етикетите на различни видове продукти ще се състои на 3 и 4 април по инициатива на Асоциацията на месопреработвателите в България.

 

Паралелно с „Фудтех 2014“ в Панаира ще се проведе Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, като двата форума са под егидата на Министерството на земеделието и храните. По същото време е и Международна изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“. Специалистите могат да направят онлайн регистрация в сайта на Панаира и да получат карта за безплатен достъп, която важи за всички прояви.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!