Качествени фермерски продукти ще се предлагат на единадесетия Национален събор на овцевъдите от 6 до 8 май край Петропавловския манастир. Една от основните цели на най-голямото браншово събитие у нас е насърчаване на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини, затова специализираното изложение ще е под мотото „Българските храни от български суровини“. Агри.БГ е медиен партньор на събитието.

Своя продукция ще изложат над 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. В специално обособена зона за директни продажби ще се предлага истинско овче и козе  сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара.

За втора поредна година на събора ще се проведе конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. В него със свои продукти по избор ще се представят фермери и участници-изложители от специализираната млечна зона.

Конкурсът ще е на Гергьовден, 6 май, от 15.30 ч. Продуктите ще бъдат оценявани за плътност, структура, цвят, масленост и вкус от експертно жури с участието на водещи експерти от Министерство на земеделието, БАБХ и други.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

В дните на събора край Петропавловския манастир ще има и демонстрации на производството на бутикови млечни продукти. Някои от тях до преди век са били традиционни за трапезата на българина, а днес са редки специалитети. Ще бъдат показани и тънкостите на домашните сирена от овче мляко на Родопа планина, Тракия и Стара планина. Бито овче сирене, наричано още  тулупско, от тулуп /мех/, в който се съхранява, по рецепта от преди 500 години ще прави Салих Паша от смолянското село Бориково - последният пазител на старото мандраджийство в Родопите. Как се меси ръчно кашкавал ще покаже Мина Варджиева от Стара Загора. Тайните на зеленото сирене от тетевенското село Черни вит, неговото преоткриване и  възраждането на старите вкусове ще представи Цветан Димитров.

Ще има още демонстрации на синдирмьо, бял мъж, свежо сирене, масло, различни видове извара и още млечни специалитети. 

Най-голямото и атрактивно пролетно събитие на открито в България – Национален събор на овцевъдите, по традиция, ще представи постиженията в сектора и богатата народна култура, традиции и фолклор.

От 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Арбанаси ще има изложение на чистопородни овце и кози, изложба на кучета, конни атракции, фермерски пазар, ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. 

Фермери ще мерят сили в състезания по ръчно доене, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, състезание за най-тежък коч и др. 

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.