Испански учени анализираха ДНК, взето от различни сортове козе сирена, и установиха, че повечето от тях съдържат млечнокисели бактерии, които са много полезни за здравето и имат редица свойства. Изследването на Университета Гранада се е провело на основата на съчетания на съвременни и класически молекулярни методи.



 



Учените са анализирали четири сорта козе сирена. Оказало се е, че всеки вид съдържа между 107 и 109 бактерии на грам продукт и от 65 до 99% бактерии на млечната киселина. Тези бактерии в козето сирене са особено полезни за човешкото здраве, тъй като пречат на развитието на патогенни микроорганизми, обясняват лекарите. Част от микроорганизмите произвеждат в големи количества антимикробни белтъчни съединения, известни като бактериоцини – много активни вещества, действащи срещу вредните патогени.



 



Според резултатите от изследването в козето сирене са открити най-много Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum и Lactococcus lactis. Последният вид бактерия е също така много често срещана в киселото мляко йогурт, припомня БГНЕС.