В забързаното ежедневие рядко се замисляме за това, каква роля играе фуражът за качеството и безопасността на продуктите, които достигат трапезата ни. Все пак, фуражът е в основата на агро-хранителната верига, която стои зад всяко здравословно и вкусно месо, яйце или млечен продукт.
Четете още: ДФЗ: Всички стопани подават декларации, ако работят с първични фуражи
За да подчертае значимостта на този сектор и да насърчи неговото устойчиво развитие, Съюзът на производителите на комбинирани фуражи (СПКФ) в България активно работи повече от три десетилетия в подкрепа на фуражния бизнес. Мотото му е „Грижата за храненето на животните е грижа за храненето на хората”.
Създаден преди 31 години, Съюзът представлява 69 бизнес оператори, работещи в областта на производството и търговията на комбинирани фуражи, премикси, фуражни добавки и фуражни суровини. В неговите редици се нареждат както малки, така и големи представители на бизнеса, които обхващат всяко ниво на фуражната верига. Сред тях са и т.нар. интегрирани производства, които отглеждат животни и произвеждат фураж за собствени нужди, като големи свини- и птицекомплекси.
Съюзът на производителите на комбинирани фуражи активно работи за подобряване на стандартите в сектора чрез редица обучения и консултации, за което имат одобрение от Министерството на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните.
Сред водещите теми, по които специалистите от Съюза обучават фуражните оператори, са НАССР системите за безопасност, етикетирането на фуражи, хигиената и качеството на фуражите. Тези обучения целят не само спазването на регулаторните изисквания, но и предоставят добавена стойност за бизнеса.
Освен обученията, Съюзът предлага консултации по изготвянето на системи за самоконтрол и подобряване на дейността на бизнес операторите. А специално за фермерите като производители на първична продукция са предназначени обучения по хигиена и безопасност на фуражи при храненето на животни.
Тези инициативи превръщат Съюза в ключов партньор за изграждането на устойчиво и конкурентоспособно фуражно производство. Организацията подкрепя и международната търговия с фуражи, като редица нейни членове вече изнасят за Китай и други международни пазари.
За пръв път тази година, неправителствената организация ще участва на престижното международно изложение за животновъдство EuroTier 2024 в Хановер, което ще се проведе от 12 до 15 ноември. Целта ѝ е да популяризира, че в България се произвеждат фуражи с качество и безопасност, равностойни на най-високите международни стандарти.
На изложението ще присъстват и представители на Съюза, които ще представят целия сектор на фуражната верига. Под мотото на изложението, „Ние правим иновации в животновъдството“, Съюзът цели да представи България като част от глобалния животновъден сектор и да покаже възможностите, които страната ни предлага на международния пазар чрез производството на качествена и конкурентна продукция.
Българските производители са поканени да посетят националния щанд на Съюза в Хале 19/20/A27 и да се запознаят отблизо с дейностите и ангажираността на Съюза в подкрепа на добрия фураж, който стои в основата на всяка добра храна.