Върхови премиерни машини и иновативни разработки от бъдещето представи тази година американският производител на земеделска техника John Deere, по време на Агритехника в Хановер, Германия.

Вниманието на посетителите беше приковано от специалната зала за иновации, в която John Deere представи своите разработки и визия за близкото бъдеще. Фермерите имаха възможност да видят автономни системи, управлявани от дронове, автономна самоходна пръскачка и още много. За поредна година Мегатрон участва с дилърски щанд на изложбената площ на John Deere, където екипът на компанията посрещаше посетителите от България и ги запознаваше с всички новости.

“Зад мен се намира бъдещия автономен трактор, който ще бъде захранван с недизелово гориво, с различни мощности. Тук също е представена и технологията, която спечели единствения златен медал на Агритехника - eAutoPowr кутията. Това е кутия, която има електрическо захранване на инвентара, вместо хидравличното, което съществува към днешен етап на автоматичната кутия”, разказа Георги Панчев - Търговски директор “Земеделска и градинска техника” в Мегатрон пред камерата на Трактор.БГ.

Факт е, че John Deere eAutoPowr е първата елекро-механична безстепенно променяща се трансмисия. Интегрираният електрически генератор доставя до 100 kW мощност за външни приложения и за захранване с енергия на прикачения инвентар.

Освен прототипи и решения за близко бъдеще, компанията представи пълна гама трактори, с които лесно може да отговори на изискванията на всеки тип земеделски стопани. Премиерни са сериите 6M, 7R и 8R. Повече за тях ни разказа Андрей Василев, продуктов специалист в Мегатрон.

“Тази година John Deere отново представя пълна гама трактори, както специализирани, така и такива за полева дейност и работа. Най-големите новости тази година от John Deere на щанда са напълно обновената серия 6М и тракторът, който е зад мен - модел 8RX.

Другата новост, с която тази година John Deere представя на Агритехника 2019, това е модел 8RX, който е с мощност от 310 к.с. до 410. Това е първият трактор в света, който е с изцяло нова концепция, със задвижване чрез 4 вериги - 2 предни и 2 задни.
Машината е насочена преди всичко към тези фермери, които искат да запазят качествата на почвата си благодарение на малкото налягане, което оказват веригите върху нея. Благодарение на големия размер и голямата ширина на веригите, максималното налягане върху почвата на тази машина е в порядъка на 0,5 бара, с други думи казано - 500г/см2”, обясни експертът.

На изложението беше откроен и един по-специален трактор - подобрената разработка на компанията - John Deere 7R. Тракторът спечели приз в категория “Трактор L” в конкурса Машина на годината. Моделът се отличава с увеличена мощност, както и с нови опции оборудване по кабината.

Премиерни модели бяха представени и при комбайните. 

“Комбайните представени на Агритехника са три на брой - Т550 - това е многобарабанната технология на John Deere, която спечели сребърен медал преди няколко издания на изложението. Другият комбайн, който се намира зад мен, това е S785 - роторен комбайн на John Deere с flex draper header, който е с 19 см огъване на ножовата лента. Интересното е, че този комбайн спечели сребърен медал за предвидим поток на поемане на масата”, каза Карстен Хефтриг – Маркетинг мениджър „Комбайни“ в John Deere.

Иновативната система увеличава производителността, благодарение на това, че предварително знаем масата и съответно - комбайнът има възможност сам да регулира скоростта и настройките при дадената ситуация на полето.

“Третият комбайн, който е тук на панаира, това е представянето на новата X9 серия на John Deere. Този комбайн на практика прави революция в жътвената техника, тъй като е най-големият в момента на пазара.


Много сме щастливи, че имаме силен партньор на българския пазар, в лицето на Мегатрон. България е много важна за нас, а Мегатрон разполагат с отлични специалисти, които познават и разбират конюнктурата на пазара. Смятам, че машините ще се приемат добре от българските производители и ще им помогнат да бъдат още по-производителни”, добави от своя страна Хефтриг.

“Новата концепция на John Deere за тези машини реално ще продължи гамата от комбайни, няма да замести някой комбайн, тоест в момента от най-големия модел продължаваме гамата с X9 серията. Това ще е двуроторна машина, която ще видим скоро и по българските полета”, сподели Радомир Лонев - Продуктов специалист “Комбайни” в Мегатрон.

Радомир Лонев от Мегатрон е убеден, че новата X9 серия, която дава една изцяло различна концепция за комбайн, ще се приеме добре от земеделските производители у нас, дори нещо повече!

“Тази машина е доста производителна. John Deere са много уверени в новата система, затова дават и 25 000 евро на този фермер, който успее да победи като производителност и ниско ниво на загуби тази машина. Също така, машината получи сребърен медал за ефективност при големи комбайни, тъй като, идеята на John Deere е не да се увеличават постоянно обемите на двигателите като литраж, а да бъде по-ефективна самата машина. Тоест, задвижването е оптимизирано така, че самата машина да изисква по-малко мощност. Всички паразитни ремъци, ролки. от машината са премахнати”, категоричен е експертът.

Освен всичко това, на щанда на компанията, която през 2017 г. отбеляза своята 180-годишнина, беше обособен специален кът, показващ свързаността между машините.

“John Deere е единственият доставчик към момента, който предоставя абсолютно безплатна платформа на всички клиенти, в която машините са свързани. С това земеделците могат да прехвърлят помежду си данни за работа, полета, граници и т.н. Мегатрон от своя страна като компания също развива изключително много този сектор. Към момента правим преструктуриране на компанията. Ще имаме хора, които ще се занимават само с интелигентните решения и прецизното земеделие за бъдещето”, заключи Георги Панчев.


Повече информация за цялото портфолио с машини от Мегатрон може да намерите на http://megatron.bg.