Световноизвестната компания за земеделска техника John Deere прави крачка напред в разработването на земеделска техника и визията за бъдещето на селското стопанство. Може да се докоснете до тях с помощта на специално видео, на което се вижда „армия“ от напълно електрически и автономни земеделски машини, информира Future Farming.

Case IH дефинира категории на автономност и анонсира пилотна програма

Видеото, озаглавено „Бъдещето на земеделието, както никога не сте си го представяли“, започва с два по-рано представени автономни трактора, захранвани с ток – GridCON и т.нар. Joker – концепция, която бе показана през ноември 2019 г. на корицата на списанието Future Farming.

GridCON представлява електрически трактор с кабел, дълъг 1000 метра (макс 2.5 kV/300kV). Захранващият кабел автоматично се отпуска и прибира. Тракторът е с мощност 136 к.с. (100 kW) и се задвижва напълно от електричество. Допълнителен силов агрегат осигурява до 272 к.с. (200 kW).

GridCON се прикачва към един (или повече) автономен трактор Joker чрез надземен захранващ кабел, осигуряващ електрическа енергия на своя 500 kW (680 к.с.) електрически източник.

Идеята зад GridCON е да покаже как може да се използва мощта на Joker посредством дълъг захранващ кабел. Автоматичното отвиване и навиване на последния тук е ключово, тъй като шофьорът на трактора трудно би могъл да се справи с цялата логистика. Вдъхновението за това решение идва от технология от преди 100 години и от холандците.

Външен източник на захранване

Във видеото компанията John Deere обяснява още, че външният източник на захранване се намира на границата на полето и е свързан чрез мащабируем удължителен кабел към трактора GridCON. Чрез надземни системи за кабелна връзка, простиращи се на максимум 35 метра, електрическата мощност се прехвърля към „Жокерите“. Те от своя страна може да понесат тегло от 6 до 16 тона.

Новата комбинация, която John Deere нарича GridCON2, е еволюция на единичните машини с 3000 метра, 8 kV и 1000 kW захранваща линия. С един трактор GridCON и 5 Joker се създава „армия“ от 100% електрически и автономни селскостопански машини. Тя представлява нов тип широкомащабна селскостопанска производствена система, която може да се направлява и контролира дистанционно.

Компанията също така казва, че водородът като източник на енергия все още има твърде много ограничения, но че горивната клетка на границата на полето ще позволи да бъде презаредена „армията“.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

13 компании, които ще автоматизират жътвата

Автономните трактори: перспективи за развитие

Бъдещето: 5 технологии за растителна защита