На предстоящото изложение Агритехника водещата компания за строителна и селскостопанска техника JCB ще представи нови компактни телескопични и високо-производителни колесни товарачи, предназначени специално за работа в земеделието. Представените модели са ТМ180 и ТМ220, Farm Master 413S Agri и Farm Master 435S Agri.

 

Продуктовият мениджър на компанията Ричард Фокс Марс обяснява, че с новите модели компанията утвърждава лидерските си позиции при колесните товарачи. Машините са създадени и специализирани за работа в земеделието и отговарят на прецизните нужди на фермерите.

 

Моделите JCB TM180 и TM220

С новите подобрения компактните телескопични товарачи надскачат значително възможностите на предишните модели. Основната промяна е дизеловият двигател Kohler 2504 TCR, който има по-голяма мощност и въртящ момент, както и по-ниски експлоатационни разходи и по-малко вредни емисии. Двигателят отговаря на европейските норми за емисиите на Етап 3B (Tier4) без допълнителен филтър за търди частици и допълнителна обработка на изгорелите газове. Двигателят е 2.5-литров с директно впръскване и допълва иновативния JCB Ecomax двигател, който JCB ползва за машините в мощностния диапазон от 74 до 173 к.с. Моделът ТМ180 увеличава мощността си с 4,3% до 65 к.с., а ТМ220 е с 75 к.с. и с 20% по-голям въртящ момент: 300Nm при 1500 об/м, като достига почти 90% от него при само 1000 об/мин. Ниският разход на гориво и дългите сервизните интервали за смяна на маслените филтри (500 - 750 мч в зависимост от условията на работа) допринасят за ниските експлоатационни разходи на тези товарачи.

 

Шасито е обновено и позволява да се преместват до 3,5 тона. И при двата модела транспортът за първи път ще се извършва с по-голяма скорост от досегашната - при TM180 максималната скорост вече е 35 км/ч, а при TM220 е 40 км/ч. При работа извън пътя новата опция за 100% блокаж на предния диференциал и при двата модела подобрява тяхното сцепление и добавя допълнително теглително усилие. При товаро-разтоварни дейности машините са достатъчно конкурентни. ТМ180 вдига 1800 кг до 4,5 м. Ако е необходима повече сила за вдигане ТМ220 осигурява 2200 кг при същата височина.

 

Предимство за сигурността, комфорта и многостранното приложение на тези машини е „затихването" на стрелата, адаптивният контрол на товара (за предотвратяване на нестабилност при изнасяне на товара напред) и изборът от три вида бързи връзки за различни приспособления. Други подобрения са новия лост за управление, новото табло с повече информация в кабината, както и нов дизайн при контратежестите и капака на двигателя.

 

JCB Farm Master 413S Agri

Увеличената двигателна и хидравлична сила и изцяло новата кабина улесняват и подобряват работата на операторите с този колесен товарач. Работоспособността на рамената се увеличава с 12%, a максималният въртящ момент с 3% вследствие замяната на досегашния 4,4-литров JCB Dieselmax двигател с новия 4,8-литров JCB Ecomax с 145 к.с. и 550 Nm. В хидравличната система: зъбната помпа на предния модел 412S сега е заменена от бутално-аксиална помпа с променлив работен обем, която допринася за икономии на гориво и по-малко износване, защото подава на машината само необходимото количество масло.

 

413S има подобрения в управлението на електро-хидравличните разпределители, които дават възможност товарачът да се ползва с разнообразни приспособления като гребла за сняг и почистващи четки. Опцията за 6% по-високо повдигане на товара (High Lift) ще се хареса на операторите, които товарят високи ремаркета и бункери за биомаса.

 

Най-голямата промяна при този модел е новата кабина с практични подобрения - по-широка, по-тиха и по-удобна, с нов инструментален дисплей с повече полезна информация за водача. Видимостта назад е значително подобрена заради компактния и заоблен надолу капак на двигателя, а монтираните на шасито калници напълно покриват всички размери гуми и ще пазят чиста кабината. Улеснен е достъпът до новия JCB Ecomax двигател за сервизно обслужване.

 

JCB Farm Master 435S Agri

Моделът прави своя дебют на Агритехника като „кралят на щипката". На базата на успеха на предшественика си 434S този вариант е предназначен специално за приложение в земеделието, като предлага по-голямо сцепление, по-добра повдигаща сила, по-висока пътна скорост, намален разход на гориво и повишен комфорт за водача на машината. Както и предшественика си, новият Farm Master 435S Agri с 4,2 т товароподемност се задвижва от 6,7 л Cummins QSB 6-цилиндров двигател, но вече с технология за третиране на изгорелите газове посредством катализатор и филтър за твърди частици, за да отговаря на европейските норми за емисиите на Етап 3B (Stage 3B).

 

Характерно е и използването на турбокомпресор с променлива геометрия, който осигурява голям дебит от въздух при по-ниски обороти на двигателя. Пиковите стойности на основните характеристики са без промяна - мощност 230 к.с. и 945 Nm въртящ момент, така че отличното съотношение мощност/тегло от 16,8 к.с./тон остава непроменено и дава ненадмината производителност при манипулиране на силаж.

 

Въпреки присъщата горивна ефективност на двигателя Cummins е добавен и режима ECO при който оборотите на двигателя се ограничават до 1800 при извършване на по-леки операции. Също така оборотите на двигателя се снижават автоматично до 700 след 30 секунди бездействие на машината - например докато чака ремаркето със силаж, като тази функция може да бъде разширена и с опцията за автоматично изключване на двигателя. Заедно с по-ниско оборотния охлаждащ вентилатор, всички тези функции спомагат за значителни икономии на гориво през целия жизнен цикъл на машината. Сервизните интервали на мостовете на товарача са увеличени до 1500 часа, подобрени са спирачките, те отделят по-ниска температура при триене, което води до по-малко износване и повишаване на ефективността.

 

Новата функция Powerinch освобождава съединителя когато са нужни високи обороти на двигателя при ниска скорост на движение за оптимално „откъсване" и повдигане на товара. При движение по шосе предавките на трансмисията осигуряват 48 км/ч максимална скорост, за да се даде възможност на машината да бъде в крак с останалите превозни средства, заети в транспортирането на силажа или тороразпръскването. За операторите е осигурена по-тиха работна среда в новата кабина, където максималното ниво на шум е сведено до 70 dB.

 

Тези и други нови подобрения и характеристики подчертават още по-голямата пригодност на новия JCB Farm Master 435S Agri за работа в селското стопанство и че всеки негов детайл е проектиран с фокус върху нуждите на оператора.

 

От официалният вносител на JCB за България, фирма Оптиком коментираха, че новите модели на JCB ще се появят на българския пазар още през следващата година, когато ще бъде и премиерата им в страната.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!