Германските фермери все повече се интересуват от отглеждането на соя, особено в южната част на страната. По данни на Асоциацията за биоземеделие в Бавария, през 2018 г. в Германия като цяло соя е засадена на около 23 900 хектара, което е с 25% повече, отколкото през 2017 г. Площите с тази култура ще продължат да се увеличават, пише agroXXI.

CNN: Китай иска да се откаже напълно от US соя

Този нов максимум експертите обясняват с успешната инициатива на Федералното министерство на земеделието, което през 2013 г. стартира проект за петгодишна поддръжка на германските фермери, отглеждащи соя.

В момента най-много соя се отглежда в Баден-Вюртемберг (7,3 хил. ха) и Бавария (11 700 ха). 

Защо соя и то в Германия?

Юрген Реккагел от Германското обединение за фуражна соя подчертава преимуществото на местното производство. За разлика от повечето вносни соеви продукти производството в Германия не използва ГМО сортове и следователно се осъществява без обработка на културата с глифозат и в съответствие със строгите германски екологични норми и социални стандарти.

Намаляването на зависимостта от вноса помага за избягване на обезлесяването в тропическите страни, където горите се секат, за да се отглежда соя.

Като бобова култура соята притежава способността да извлича азот от въздуха и по този начин пести употребата на торове. Отглеждането на соя е добро допълнение в сеитбооборота и повишава плодородието на почвите. Освен това културата съдържа високо ниво незаменими аминокиселини. Те правят това зърно изключително ценно – както за селскостопанските животни, така и за хората.

Лукас Волф от Баварския държавен научен център за земеделие на свой ред казва, че отглеждането на соя е печеливш бизнес. Това сочат данните, получени в хода на изследване на участниците в програмата „соева петилетка“. Оценката на рентабилността показва, че соято е конкурентна алтернатива на другите земеделски култури.