България изважда картофите за консумация от обвързано подпомагане, което автоматично означава, че 2200 картофопроизводители и техните семейства, основно в планинските и полупланинските райони, трябва да си търсят нова работа от 2023 г., заяви пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Това стана ясно на поредното заседание на Тематичната работна група по изготвянето на Стратегическия план за ОСП, преди той да бъде предаден в Брюксел в края на месеца.

По думите на браншовия представител доводите, представени от администрацията на Земеделското министерство, са, че не може да се направи нищо и че такива са правилата по европейски регламент, според който обвързаното подпомагане за картофи за консумация отпада в следващия програмен период, защото е отчетено, че при културата няма сътресения и в Европа тя се радва на добър пазар. Джиков обаче не е съгласен с това, като подчерта, че "българските представители са били длъжни да защитят интереса на родните производители, тъй като у нас ситуацията е по-различна".

В предишния програмен период условията бяха същите, но през презумцията, че всички картофи съдържат нишесте, държавата ни успя да въведе обвързаната подкрепа за всички картофопроизводители, независимо какъв картоф отглеждат. По време на преговорния процес за обвързаното подпомагане на европейско ниво няколко пъти картофите за консумация бяха вадени и връщани в схемата. Финално обаче излиза, че ще останат извън нея.

„Цитирах изказване на Европейската комисия, че е нужно да се обърне внимание на държави, в които картофопроизводството е в проблемни региони и има не само икономически проблем, но и социален елемент. 85% от нашите производители са в планинските и полупланинските райони, където условията са по-трудни и има сериозен социален елемент”, обяснява председателят на НАК.

По думите му пазарът на родния картоф не е така добре подсигурен и гарантиран както в други европейски държави, а през последните две години допълнително е затруднен от пандемията. „Благодарение на обвързаната подкрепа издържаме на мускули все още. Вносът ни смазва. Има стотици тонове в складовете”, добави той.

Джиков изрази възмущение, че всичко това не е било обсъдено с бранша, не са били търсени решения, а сега са поставени пред свършен факт. Според него не са представени и алтернативни варианти за подпомагане на картофопроизводителите, които да компенсират изваждането им от обвързаната подкрепа, освен че е подчертано, че ще продължат да получават финансиране по СЕПП.

Това е най-разочароващото, защото, ако искаха да ни защитят, щяха да кажат, че по регламент не може, но ние сме утвърдили, договорили с ЕС, такава и такава възможност за подпомагане допълнително, дайте да ги обсъдим. Вместо това те са използвали енергията си през това време да ни покажат как не може да стане, а не какъв начин да намерим, каза на финал Тодор Джиков.

Браншовата асоциация вече е потърсила контакт с председателя на парламентарната Комисия по земеделие и се надява на спешна среща по проблема, както и решения от страна на ръководството на ресорното министерство.