Смъртоносната за свинете Африканска чума може вече да е в България, ветеринарните власти започнаха проверка по съмнение за инфекцията при домашно прасе в провадийското село Тутраканци.
 
 
По сигнал за съмнение за Африканска чума по свинете, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе проби от заден двор в провадийското село Тутраканци.  Очаква се резултатите да бъдат готови в следващите няколко дни, уточниха от Агенцията.
 
Към момента със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните – Варна  е наложено временно ограничаване на придвижването и транспорта на свине и продукти от свински произход в 3-километровата зона в района. 
 
Благодарение на разяснителната кампания за опасностите от болестта, предприета от БАБХ, е подаден сигнал и са предприети незабавни действия, допълниха от ведомството Това е трети сигнал със съмнения за Африканска чума по свинете в България, като предишните два случая бяха проверени, а лабораторните изследвания показаха отрицателни резултати за наличие на заразата.
.