Засилен е ветеринарномедецинският контрол по българските граници, като се следи строго за спазване на забраната за внос на свинско месо и производни продукти за лична консумация.
 
 
Мерките са предприети, за да не се допусне пренасянето на икономически опасната инфекция Африканска чума по свинете (АЧС). 
На ГКПП „Капитан Петко Войвода“ на българо-гръцката граница се проверяват щателно автомобилите и техните пътници за наличие на продукти от свинско месо, съобщи БНР
 
На място е д-р Атанас Атанасов от Българската агенция по безопасност по храните (БАБХ). Когато граничните власти открият такива продукти, те първо ги конфискуват. След това превозното средство се дезинфекцира, а задържаните продукти се изпращат за унищожаване чрез изгаряне. Нарушения все още не са регистрирани.
 
На пункта се раздават листовки, в които се разяснява какво представлява болестта и защо пътниците не бива да пренасят продукти от свинско месо.
 
Засилен е контролът и на българско-румънската граница заради огнища на чума по свинете, която е регистрирана в района на Констанца в Румъния около 50 км от българската граница.