От понеделник Държавен фонд „Земеделие“ ще започне прием на временна извънредна схема за помощ за частно складиране на някои сирена, съобщиха от Министерството на земеделието.

Мляко: Изкупването се доказва вече и онлайн

Със заповед на министър Десислава Танева помощта ще се прилага само по отношение на произвеждани в страната сирена, които отговарят на изискванията за млечен продукт сирене съгласно Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. 

Мярката се отнася за сирена, които са подходящи за по-нататъшно съхранение след периода на зреене.

Тя е част от приетия пакет от мерки от Европейската комисия (ЕК) в подкрепа на пазара на селскостопански продукти за преодоляване на кризата с коронавируса. Максималното количество продукти, които могат да бъдат предмет на подпомагане по схемата, е 100 000 тона, като разпределението му между държавите членки е според обема на тяхното производство.

За България е определен таван от 889 тона. Срокът за подаване на заявленията е до 30 юни 2020 г. 

По схемата ще се кандидатства за продукти, които вече са поставени на склад. Максималното количество за всяко заявление е 0,5 тона. Размерът на помощта е 15,57 евро/т фиксирани разходи за складиране плюс 0,40 евро/т на ден за складиране по договор. Помощта може да се отпусне само ако договореният период на складиране е между 60 и 180 дни. 

ДФЗ трябва да прекрати сключването на договори за частно складиране на сирена, когато общото количество сирена, за което е приложена мярката, достигне 889 тона. Ако последният оператор, с който се сключва договор, е заявил количество, с което се надхвърля посоченият лимит, договорът ще се сключи за количество в неговите рамки.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер: Расте интересът към нашите млечни продукти

Производител: Нужна ни е добра реклама, за да се пласираме на пазара

Мляко: Организация на производители пробива във веригите