Зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов и председателят на Асоциацията на търговците на агротехника (БАТА АГРО) Тодор Николов в блиц интервю за Фермер.БГ относно извънредния прием на проекти по мярка 121 на ПРСР 2007-2013: 
 

Фермер.БГ: Доц. Костов, обявихте, че в първия ден от извънредния прием по мярка 121 са подадени над 600 проекта. Имате ли опасения, че отново ще се получи това пренасищане с проекти, както при мярка 4.1 и за колко от тях ще има финансиране?

Доц. Георги Костов: Вижте, за колко броя проекти на дали някой може да гадае. Това ще го кажем, когато изтече срокът, 12-ти септември, за подаване на проекти. Достатъчно прозрачно ще бъдат ранкирани проектите. Искам да кажа следното: Това е последен прием по стария програмен период по тази мярка. Имаме нов програмен период, нова мярка 4.1, разбира се, с модифицирани условия, но с подобни цели, така че няма от какво да се притесняваме.



 

Фермер.БГ: Фермерите, които са кандидатствали по новите мерки на ПРСР 4.1 и 6.1 могат ли да очакват забавянето на раглеждането на техните проекти заради извънредния прием по 121?
Доц. Георги Костов: Не мога да коментирам подобни очаквания, няма индикации за такова нещо.

 

Фермер.БГ: Търговците на земеделска техинка г-н Николов готови ли са за този извънреден прием и ще могат ли в такива кратки срокове, може би е имало комуникация министерството с фонда да доставят машините на фермерите, които са кандидатствали по мярката?
Тодор Николов: Комуникация не е имало, от БАКЕП - Асоциацията на консултантите преди 4 месеца предупредиха Министерството и Фонд Земеделие, че ще има такъв излишък, но не бяха предприети необходимите мерки в необходимите срокове. Защото това скоростно обявяване за толкова кратък срок, според мен, не е най-удачното решение. 50 милиона евро са си 50 милиона евро и винаги са добре дошли и всички търговци на агротехника ще се опитат да направят максималното. Лошото е, че при нас сроковете за планиране на машините са доста дълги, така че чудеса не могат да се направят, а вие знаете какъв е срокът за реализация на проектите.

 

Фермер.БГ: Тоест ще има ли машини за фермерите, които да закупят по 121-ва мярка?
Тодор Николов: Зависи кой какво иска да договаря. Ако са направили проектите на база на машини, които са ясни и ще могат да бъдат доставени в този изключително кратък срок да, но ако някой е планирал нещо, което не е произведено специално за него почти е възможно.


София БЕЛЧЕВА

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!