В този вид на Закона за горивата е записано, че земеделските производители излизат извън обхвата му. Той ще бъде само за търговци на горива, коментира Костадин Костадинов, председател за Националната асоциация на зърнопроизводителите, за Агри.БГ. 

Официално: Изваждат фермерите от обхвата на Закона за горивата

В петък министърът на икономиката Емил Караниколов подписа проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Той е внeсен в Министерски съвет и предстои разглеждането му.

„Бях в работната група, работили сме по него и в сегашния му вид сме доволни. Сложихме един таван на обема на резервоара от 50 куб. м. Това е достатъчен капацитет за един земеделски производител. Който иска повече, вече попада в обхвата на закона“, обясни Костадинов.

Общественото обсъждане на проектозакона беше до края на септември. Очакваше се той да бъде финализиран още миналия месец, но това не се случи.

„Забави се, защото имаше избори, които спряха работата на институциите в страната за три месеца“, обясни зърнопроизводителят.

Костадинов: „Отпада изискването фермерите да водят регистри за зарежданията с гориво и да изпращат данни за националния регистър.“

Тъй като фермерите са извън обхвата на закона, за тях вече не важат текстовете, които ги задължаваха да монтират уреди по БДС, както и изискванията по отношение на Закона за устройство на територията за отстояния от стопански сгради и други.

„Дейността на земеделските производители е регламентирана в Преходни и заключителни разпоредби. Нищо в Закона за горивата не важи за тях“, отново подчерта Костадинов.

След 3 години борба най-накрая изглежда, че законът за горивата ще бъде финализиран. Остава обаче въпросът дали няма да срещне опозиция в Народното събрание.

„Тук говорим за финансови интереси на някои страни. Така че всичко е възможно“, заключи земеделският производител.