Конете са изключително благородни животни. Използването им за езда и селскостопанска работа продължава от незапомнени времена.Тъй като съм голям почитател на конете и особено на създадените български породи се опитвам да запаля колкото се може повече хора по коневъдството, което у нас за съжаление не е много печеливш отрасъл.



 



Източнобългарската порода коне е създадена в конезаводите „Кабюк” и „Божурище”, като за създаването им са използвани арабски, англо-арабски, местни и полукръвни кобили, които са били заплождани с полукръвни и чистокръвни английски жребци. Поради това конете от породата са универсални-подходящи както за езда, така и за впряг.Предимство на породата е, че се е аклиматизирала добре към българските природни условия-сравнително студена зима и горещо лято.



 



Източнобългарските коне се характеризират с висок ръст-средна височина на холката около 165см. Главата на конете е средно голяма, с дълга, права и добре замускулена шия.Обхват на гръдния кош-188см. Краката са здрави, замускулени, като средната обиколка на свирката е 21см.Крупата е леко наклонена, което вероятно е наследство от чистокръвния английски кон. Характерни цветове за породата са-кестеняв, черен и алест.



 



Източнобългарският кон има изключително добри спортни данни-както при скокове, така и при надбягвания. Малко снимки и информация за асоциация „Източнобългарски кон” може да намерите на http://www.eastbul.com/ . Източнобългарските коне са ми слабост от години, имам намерение един ден да притежавам поне няколко. 