Властите в страната все още не знаят как е влязла чумата по дребните преживни животни у нас, какъв е източникът на заразата.
 
 
Това е едно от тревожните заключения, които прозвучаха в пленарната зала на Народното събрание днес по време на изслушването на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев. 
 
„Още не знаем как е влязла заразата, но трябва да открием източника. Всички граници се проверяват, включително и ТИР-овете, които влизат в държавата, и хората, ако идват от Турция примерно, си носят нещо и се хранят. Всичко това се иззема на границата и се хвърля в едни хладилници и контейнери, изгаря се“, каза пред депутатите министърът на вътрешните работи.
 
Започва поставянето на бодлива тел по сухопътната граница с Румъния, която е дълга 140 км, за да се предотврати навлизането на африканска чума по свинете от северната ни съседка. 
 
„В момента колегите опъват бодлива тел. Нашата задача е да охраняваме и нея. По Дунава също. Те прасетата плували по Дунава. Каквото можем и там ще спрем. След това 10-километровият периметър, влизаме в държавата и го наблюдаваме. МВР е навсякъде, денонощно“, обясни министър Валентин Радев.
 
Той отчете, че това изслушване се налага, защото няма достатъчно доверие в институциите. Министърът специално благодари на опозицията, като подчерта, че е откровен, и отново поиска доверие и подкрепа за мерките срещу инфекцията. По думите на министъра, кризисният щаб заседава денонощно.
 
„Усещам как само след няколко дни ще ни обвините, че не взимаме твърди мерки“, каза още министърът, след като призова за дисциплинираност от страна на гражданите, докато властите се опитват да ограничат разпространението на заразата.