Малки и средни стопанства в сектор „Плодове и зеленчуци“ могат да кандидатстват до края на тази седмица в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) за държавна помощ за сертифициране по международния стандарт GLOBAL G.A.P.

Какво трябва да знаете за стандарта GLOBAL G.A.P.?

Общият бюджет на помощта е 100 000 лв. Приемът на заявления започна на 11 февруари тази година, а крайният срок е до 31 август тази година. 

ДФЗ: Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия - земеделски стопани и към признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци" за „ново участие" в стандарта GLOBAL G.A.P.

За да получат ценния сертификат, фермерите трябва да оптимизират производствените процеси и да гарантират отглеждането на качествени селскостопански продукти в сектор „Плодове и зеленчуци".

Изисква се също да се намали използването на химически вещества и да се сведе до минимум вредното въздействие на земеделските дейности върху околната среда.

Задължителен краен резултат за предоставяне на подпомагането е получаването на валиден сертификат за съответствие със стандарта, допълниха от Фонда.