До края на месец декември 2014 година физическите лица, регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители и нерегистрирани по Закона за данък върху добавената стойност имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2015 г. 
 
В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, следва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година. За 2015 г. срокът за подаване на декларацията е 31 декември тази година.
 
Правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа се упражнява чрез подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. 
 
Образец на декларацията може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nap.bg и в офиса за обслужване на НАП. Декларацията се подава лично от земеделския производител или тютюнопроизводител, или негов упълномощен представител в местния офис на Агенцията по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и чрез пощенски оператор, уточняват от НАП.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!