Открито е вторично огнище на птичи грип в птицеферма за кокошки носачки, собственост на "Яйца и птици - Зора" АД в село Дончево, община Добрич, стана ясно от заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.
 
 
Той е разпоредил допълнителни мерки за биологична сигурност в 3-километровата предпазна зона и в 10-километровата наблюдавана зона около огнището. Всички заразени и контактни птици в двата животновъдни обекта - с регистрационни № 2BG08001 и № 3BG08001, ще бъдат умъртвени по хуманен начин.
 
Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна трябва да организират изтеглянето от пазара и складовете на яйца с произход ЖО с рег. № BG08001, сектор волиери с рег. № 2BG08001 и сектор уголемени кретки с рег. № 3BG08001, собственост на "Яйца и птици - Зора" АД, с. Дончево, произведени от 23 май тази година.
 
Информация за това трябва да бъде изпратена и до всички държави членки на ЕС, за които е извършван износ на яйца от засегните от заболяването обекти.