Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика за днес извънреден председателски съвет в Народното събрание заради чумата по животните.
 
 
На заседанието ръководствата на всички парламентарни групи ще бъдат информирани от министъра на вътрешните работи Валентин Радев във връзка със случаите на чума по дребните преживни животни, регистрирани в района на Странджа, както и стартиралата кампания за масово умъртвяване на животни в Бургаско и Ямболско. 
 
Заседанието се свиква по молба на Оперативния щаб, който координира всички действия по борбата с това заболяване, съобщи БНР.
 
Също днес експерти от Европейската комисия започват петдневна проверка на мерките, които България прилага за локализиране на огнищата на чума по дребните преживни животни. От резултатите на проверката ще зависят икономическите ограничения, които ще бъдат наложени на българските производители на месо и мляко. 
 
В ямболското село Шарково трети ден не се знае каква ще е съдбата на останалите неевтаназирани 160 животни. След напрежението в почивните дни, днес обстановката е спокойна. Няма яснота кога ще пристигнат на проверка представители на ЕК.