Дали използването на толерантните към хербициди сортове предизвиква увеличаване на резистентността към пестициди и тяхната употреба? Този въпрос изследва Френската агенция за храни, околна среда, здраве и безопасност (ANSES), информират от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Толерантните към хербициди сортове (HTV) имат предимството да позволят целенасочено прилагане на хербициди върху обработваеми площи, след като плевелите се появят. Получават се чрез различни техники – конвенционален избор на сортове, мутагенеза или трансгенеза. Във Франция HTV са разработени за първи път в края на 90-те години за култура цикория, а по-късно и за царевица, рапица и слънчоглед, които сега представляват основната употреба на HTV. 

Темата за HTV е особено сложна и силно политизирана. Това е актуален въпрос на кръстопътя между ГМО и пестицидите, отразяващ две противоречиви виждания за селското стопанство. От една страна, противниците на HTV посочват риска от повишена употреба на хербициди, тъй като плевелите постепенно развиват устойчивост към използваните вещества. Те  критикуват липсата на прозрачност и проследимост на използването на тези сортове и считат HTV за „скрити ГМО“. 

От друга страна, поддръжниците на HTV ги възприемат като техническо решение, което позволява да се контролират плевелите, които присъстват на полетата (особено амброзия в слънчогледови култури, която е инвазивен вид и причинява сериозни алергии в населението), като по този начин дава възможност за рационално използване на химически хербициди.

А какво показва докладът на ANSES?

След анализ на култивиращите практики, агенцията потвърди повишения риск от развитие на устойчивост на плевели към инхибиращи ALS хербициди в HTV на слънчоглед. 

За изследваните парцели през 2017 г. данните сочат: 

по-интензивна употреба на хербициди в парцели, засадени с HTV, в сравнение с конвенционалните култури; 
кратки сеитбообороти (2-3 години), водещи до по-висока честота на използване на един и същ химичен клас от една година до следващата, както за HTV, така и за конвенционалните култури; 
по-малко разнообразие от химикали, използвани в HTV парцели за борба с плевелите преди появата им.

Дали практиките, свързани с употребата на HTV, представляват здравен риск за фермерите и консуматорите?

Резултатите от тези тестове показват, че стойността на риск индикатора за групата, която не е HTV, изглежда е по-висока от тази на групата HTV. Тези открития могат да бъдат обяснени с използването на повече активни вещества с по-неблагоприятни токсикологични профили за борба с плевелите в участъци, които не са HTV. За потвърждаване или обезсилване на тези първоначални резултати ще трябва да се извърши колективна експертна оценка, включваща избор на устойчив показател за риска.

Целият анализ на ЦОРХВ може да видите тук.