Изследователи от Обединеното кралство и САЩ са разработили генна банка от пшенични семена с над 10 милиона разновидности и внимателно категоризирани генни мутации. Тази банка ще ускори изучаването на генните функции при пшеницата.
 
 
Разработката на новия генетичен инструмент е водена от проф. Хорхе Дубковски, изследовател от Медицинския институт "Хауърд Хюз" и фондацията "Гордон и Бети Муур" към Калифорнийския университет. В изследването участва и Кристобал Уауи, генетик по растителните култури към Института "Джон Иннс" в Обединеното кралство. Това съобщиха от електронното издание AllAboutFeed.
 
Изследователите считат, че изчерпателна сбирка на пшенични генетични линии с ясно обособени мутации биха променили начина, по който работят. 
 
„Нямахме никакъв обратен източник и затова беше от изключително значение да изучим генните функции. Но поради сложността на пшеничния геном, разработването на банката беше тежка задача“, казва проф. Дубковски. 
 
 
Разновидности от всички 2 735 генетични линии са подредени в каталог в обществено достъпна база данни. Учените могат да търсят в в нея мутации в гените, които искат да изучават, след което да категоризират семената. Повече от 3000 семена вече се изпратени на учени от целия свят, твърди излседователят.
 
Проф. Дубковски обръща внимание, че банката е ценна защото дава възможност да се правят генетични проучвания и манипулации директно върху културите.