Една от страните, които служи като пример за успешно справяне с предизвикателствата в земеделския сектор, обяви началото на нов етап от селскостопанската си политика. Министърът на финансите на Израел Авигдор Либерман и министърът на земеделието Одед Форер анонсираха разработването на комплексна реформа на земеделския отрасъл. Очаква се понижаване на цените на плодовете и зеленчуците, пише изданието ndi.org.il.

10 израелски агроиновации, които се използват в цял свят

Структурните промени са призвани да засилят конкуренцията, да разширят асортимента от продукция и да понижат потребителските цени на плодовете, зеленчуците и яйцата, а също така да доведат до икономия от над 2,7 млрд. шекела (1,35 млрд. лева) на година. Реформата включва широк пакет от мерки за поддръжка на селското стопанство.

Планът, разработван паралелно със Закона за бюджета за 2021/2021 г., ще засили конкуренцията в земеделския отрасъл за сметка на постепенно намаляване на митата на всички плодове и зеленчуци и незабавно намаляване на митата за цял списък продукти, включващ яйца, авокадо, чесън, грах, артишок и др.

Колкото до производството на кокоши яйца, ще бъде оказана директна подкрепа на фермерите, изхождайки от производството (до 40 000 шекела на година за всяко стопанство), като приоритет ще имат фермерите в Галилея с цел укрепване на сектора в периферията. Освен това фермери, които модернизират курниците си, ще получават нови грантове и инвестиции.

През последните години цените на плодовете и зеленчуците в Израел рязко се повишиха. Поскъпването е с над 80%. Очаква се, че понижаването на митата ще доведе до значително поевтиняване на земеделската продукция - с 25% и дори повече. Общата икономия за израелския потребител ще възлиза на около 2,7 млрд. шекела (1,4 млрд. лева) на година, или 840 шекела на година за семейство.

Планът включва още по-малко регулации върху вноса на плодове и зеленчуци чрез приемане на европейските стандарти. Като следствие се очаква значително увеличение на асортимента от продукция. По този начин нектарините и кайсиите ще бъдат налични на пазара целогодишни, а не само през лятото.

Новият курс в израелското земеделие предвижда още пакет от помощи за сектора: директна бюджетна подкрепа на фермерите за всеки обработваем декар земя, целева поддръжка за производителите на яйца, поощряване на инвестициите, маркиране на местното производство, понижаване на цените на пестициди и други фактори, влияещи на цената на храните, а също така инвестиции в размер на над 2 млрд. шекела за иновации и повишаване на производителността на труда в сектора.

Освен това ще бъдат предоставени инвестиционни и иновационни грантове за купуване на ново оборудване и машини, сътрудничество със стартъпи и др.

Реформата е значителна стъпка, която ще постави Израел до редица развити страни. Всяка задача в нея е с ясен график за изпълнение. Очаква се, че ще бъде реализирана поетапно в период от 5 години. Всяка година схемата ще бъде преразглеждана след анализ на резултатите досега.

По думите на министъра на финансите Авигдор Либерман реформирането на земеделския сектор има две основни цели: въвеждане на ред в икономиката и овладяване на повишаването на цените.

Представяме най-мащабната реформа в селското стопанство на страната за последните 30 години. Дълги години тъпкахме на едно място. Време е да се раздвижим. Пристъпваме към коренни промени в земеделския сектор за благото на потребителя и фермера, казва министърът на земеделието Форер.

Селското стопанство има нужда от иновации, фермерите имат нужда от директен ръст. Тази реформа ще се провежда без конфронтация с участниците на пазара. Имам ясна позиция за значимостта на земеделието: то е най-важният фактор за укрепването на нашето присъствие на тази земя, основа на продоволствената безопасност на израелските граждания и национален ресурс от първостепенно значение, допълва той.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гардиън: България е загубила 72% от животновъдните си ферми

Задължават румънските депутати със закон да ядат само местна храна

Малки ферми в Унгария получават до 15 000 евро