Проучване на българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество" относно нагласите и очакванията на производителите за блокчейн, показва, че 41% от анкетираните не използват стандартизирана система за управление на качеството.

Как блокчейн намери решение в проследяване на качеството на храните?

Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“ разработва проект за децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти).

От проучването става ясно още нещо - освен тези 41%, които не използват стандартизирана система за управление на качеството, има и други мнения:
- 32% от отговорилите са внедрили HACCP;
- 24% – Global GAP;
- 14% – ISO 9001. 

Системите BRC, IFS, ISO/FSSC 22000 не са популярни сред анкетираните и никой от тях не е декларирал, че ги прилага. 

На въпроса „Как контролирате качеството на продукцията във Вашата фирма?“, земеделските производители избират контрол на качество чрез двата възможни способа: контрол на вътрешнофирмените процеси и контрол на крайния продукт - 69% са отговорили „чрез качество на крайния продукт, който предлагам на пазара“, 52% – „чрез качество на вътрешно фирмени процеси“. 

78% от анкетираните са убедени, че по-голяма прозрачност за произхода и качеството на произведената от тях продукция, ще я направи по-предпочитана сред крайните потребители. 14% имат известно колебание. 80% от анкетираните производители потвърждават, че имат какво допълнително да представят на крайните потребители относно произхода и качеството на произведените от тях продукти, а 30% са категорични в тази позиция.

Стандартизираните системи за управление на качеството и безопасността на храните не се ползват с широка популярност сред производителите. Много често, те не успяват или не разполагат с инструменти да предложат на крайните потребители убедителна информация за произхода и качеството на техните продукти.

Производители съзнават, че ако успеят да предложат надеждна информация на крайните потребители, относно безопасността, произхода и качеството на техните продукти, те ще имат значително по-добър пазарен успех. Именно тук е и мястото на блокчейн и децентрализираната интелигентна система за проследяване на качеството и произхода на храните. Повече за нея може да научите тук.
 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020