оран От древни времена до наши дни селското стопанство играе жизнено важна роля в живота на човешкото общество. През цялата си история хората са усъвършенствали инструментите, с чиято помощ обработват земята. Ако по-рано това са били примитивните дървени мотики, след това през първата половина на XIX век са изобретени първите стоманени плугове, които по-късно са механизирани, а с появата на тракторите допълнително. Съвременните плугове - това е обикновено е прикачно оборудване, което е проектирано да се агрегатира с хидравличната система на трактора. Тя се използва за повдигане и движение на плуга и за регулиране на ширината и дълбочината на разрохкване на почвата.

Към днешна дата, въпреки общия за всички принцип на конструкцията, плуговете използвани в някои области на селското стопанство имат редица особенности. Така отделно се различават обръщателен плуг и обикновен плуг с отметателна дъска.

Обръщателен плуг

Обръщателният плуг е предназначен за намаляване на разходите за поддръжка на техниката и увеличаване на производителността на земеделските земи. Той се отличава с това, че благодарение на конструктивните си особености не осъществява ненужни операции с почвата. Използването на обръщателен плуг прави всяко преминаване през полето плътно до предишното. Това изисква два комплекта плужни тела с огледално разположение, които са закрепени към неподвижна рама. При първото преминаване единия комплект плужни тела работи, а другият „почива”. След завършване на дължината и обръщането на агрегата плужнитв тела обръщат местата си. Използването на подобна техника на оран позволява да се получи еднородна разорана повърхност с обръщане на почвата, ориентирано в една посока (гладка оран). Освен това се осъществяват значителни икономии на време и експлоатационни разходи при придвижване.

Обикновен плуг с отметателна дъска

Обикновените плугове с отметателна дъска се използват, когато трябва да се подготви почвата за засаждане на дървета, зелени насаждения, лози и др. В такава ситуация е необходима по-дълбока оран на почвата, което изисква усилена конструкция.

В наше време да се купи плуг не е трудно. На пазара има много голям избор и различни производители на плугове.