Днес платихме вторият транш по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖЗ). Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Васил Грудев.

Заповед: Тази седмица плащат по 16,91 лв. за овце-майки и кози-майки

По-рано през седмицата земеделският министър Десислава Танева подписа заповед, от която стана ясно, че помощта ще бъде платена до 29 ноември. Определената ставка за животните е в размер на 16,91 лв. на животно.

Както Агри.БГ писа, размерът на подпомагането на едно допустимо животно за кампания 2019 по тази схема е 37,58 лв.

Първият транш на помощ беше в размер на 20,67 лв., като 6963 стопани получиха субсидията си през октомври тази година. Бюджетът по първия транш беше 15 775 520 лева.

Васил Грудев добави, че предстои плащането по схемите за обвързана подкрепа. А между 16 и 17 декември ще бъдат преведени и сумите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП).

Преди дни Управителният съвет на ДФЗ утвърди общ финансов ресурс до 13 280 202 лв. за изплащане на втория транш по Схемата за преходна национална помощ за овце майки и кози майки, обвързани с производството (ПНДЖЗ) за Кампания 2019 г.

Преходна национална помощ поначало се отпуска само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г., като максималният бюджет представлява намаляваща функция от одобрения от ЕК бюджет за схемите за национални доплащания за 2013 г.

През Кампания 2019 г. средствата за всяка от схемите за Преходна национална помощ може да достигне максимум 55% от бюджета на съответната схема за национални доплащания през 2013 г.

С превеждането на втори транш по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози- майки, обвързани с производството, ДФЗ въвежда като добра практика финансирането по схемите от директните плащания, по което има 2 транша, да се затваря в рамките на финансовата година, коментира Грудев.

Традиционно второто плащане по тези схеми се осъществяваше в края на януари следващата година.
Той изтъкна още, че през последните месеци ДФЗ работи интензивно и всички плащания вървят не само своевременно и ритмично, но и изпреварващо поставените срокове.

„До края на годината ще изплатим близо 1 млрд. лева в подкрепа на българското земеделие. След 9 декември ще направим и най-голямото разплащане от близо 640 млн. лева по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за Кампания 2019 г., насочено към зърнопроизводството“, допълни Васил Грудев.

семинар на НАЗ 2019