Обезщетенята на животновъдите, чиито животни умряха от болестта Син език в Кърджалийско са изплатени. 790 000 лева е общата сума, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев пред Дарик. В следствие на болестta умряха 3300 овце, 102 говеда и 5 кози. По думите му Кърджалийска и Хасковска области са сред най-засегнатите от болестта в страната.
[news]
 
„Обезщетенията, които получиха стопаните са по пазарни цени - 3.20 лева на килограм за овце и  2.73 лева – за говеда. Мисля, че хората останаха доволни от тези обезщетения”, коментира д-р Георги Грозев. Според него имало само две жалби, но те се оказали при проверка неоснователни заради поетапното изплащане на сумите, посочени в актовете.
 
Предстои извършването на ваксинация срещу син език на всички животни в областта за 2015 година, но все още няма дата за това, каза още д-р Грозев. Според него ваксинацията трябва да бъде направена не по-късно от края на април. „Във ваксинирането ще се включат и частни ветеринари, но в момента все още няма сключени договори с тях. Това е въпрос, който ще се реши на централно ниво – между БАБХ и Съюза на ветеринарите”, уточни д-р Грозев.
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!