Държавен фонд земеделие (ДФЗ) започна плащанията по схемaта „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” за 2020 г., съобщиха от пресофиса на фонда. 

Овощар съветва как младите дръвчета да се пазят от студ и гризачи

1 124 943 лв. са преведени на 2 670 стопани за купуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване процесите на гниене на листата на овощните видове, които се прилагат през есента - в периода на масов листопад.

Средствата се изплащат само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита, на основание чл. 91, ал. 1 от Закона за защита на растенията и са вписани в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, на основание чл. 6, ал. 1 от Закона за защита на растенията. Продуктите за ускоряване процесите на гниене на листата, могат да са закупени и от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон.

Финансовата подкрепа е в размер до 100 лв. на хектар с ДДС.
Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделците от разпространението на вредители по трайните насаждения.