Изпепелени от слънцето полета, но не като в едноимения филм на Никита Михалков, където танкове и самолети ги унищожават, а буквално. Земеделските производители продължават да страдат от сушата и неблагоприятните климатични условия. В мирно време недоволството към липсата на политики за справяне с проблема расте.

Овощари се оплакаха, животновъди с изсъхнали пасища – също, в отделни сектори настояват за de minimis… В зърнопроизводството, въпреки добрите добиви от есенниците, продължителната жега е на път да провали почвообработките, да намали реколтата и качеството на пролетните култури.

Важните срокове през август

"В момента притеснителното е предстоящата жътва на слънчоглед и царевица заради сушата и прекалено високите температури. 
В понеделник беше 44 градуса на места в региона. Много трудно обработваме, почвата изсъхна прекалено", споделя пред Агри.БГ от района на Бургас Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“.

Актуалното за сектора в момента е подготовката на площите за рапица и за есенната сеитба на пшеницата. Температурните рекорди от последните дни обаче провалят този процес.

Илия Проданов: Много колеги въобще не обработват – изчакват, защото в момента положението е трошене на машини. Който в момента не обработва за рапица, значи просто се е отказал да сее. Няма оттук на татък подходящ период. 

„При нас самата технология е такава, че тракторите, с които се обработва, тръгват веднага след комбайните, затова успяхме. Напоследък хората започнаха да го прилагат това и то върши работа”, казва още зърнопроизводителят.

Много добри добиви при есенниците (от по 800 кг/дка) отчете зърнопроизводителят от Кнежа Борислав Горанов. Той прилага No-Till и няма проблем с почвообработки, но жегата там е засегнала церевицата, съобщава за Агри.БГ земеделецът.

Царевицата и в Бургаско е зле, потвърждава Проданов. "В почвата вече няма влага, а тя имаше огромна нужда от влага, докато налива зърното", уточнява браншовият представител. Жътванта на слънчогледа в района се очаква да започне до 10 дни. „Буквално го изпържи слънцето, така че високи добиви не очаквам”, коментира още зърнопроизводителят. 

Тук идва и болезнената тема с напояването. По думите му единствено в землището на Карнобат има много малки площи с царевица, които се напояват. „При наличието на тези езера, които имаме тук, Мандренско и Вая, които не се използват за нищо, земята си съхне. В момента обработвам полета, които са точно на самото езеро, но нямам никакъв достъп до вода. Колкото и да си говорим за напояване, нищо не се променя, крайно време е някой да вземе мерки. Виждате какво става, сушата си настъпва всяка година”, казва за финал Илия Проданов.