На 22 март за първи път България ще бъде домакин на първия за 2018 г. изпълнителен комитет на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB). На него ще се разглеждат актуални и важни теми за сектор „Тютюн“, свързани с регионални, европейски и световни проблеми и политики в сектора. Събитието ще се проведе в хотел Феста от 15 ч.
 
 
„За първи път ще имаме изнесено заседание извън централата в Париж и то в София. Това е и историческа крачка в развитието на нашия сектор и в организацията на тези изпълнителни комитети. Изпълнителният комитет е управителен съвет на европейската организация UNITAB, в който участват лидерите на страните-тютюнопроизводителки от рамките на ЕС. До момента своето участие са потвърдили Гърция, Италия, Испания, Полша, Унгария и Франция“, каза Цветан Филев, президент на UNITAB, вицепрезидент на ELTI и председател на НАТ-2010 за Фермер.БГ.
 
Четири са основните теми, които ще бъдат разгледани. Мястото на тютюна в бъдещата ОСП на ЕС след 2020 и 332-ра сесия на Международната организация на труда в Женева, Швейцария през месец март, са сред водещите теми.
 
„Ние сме срещу ограниченията, които МОТ иска да постави единствено на нашия сектор. В кореспонденцията, която водим с Министерството на труда в България става ясно, че нашите притеснения ще бъдат взети предвид и ще са изразени в рамките на тази сесия. Освен България има и други страни, които не са съгласни срещу дискриминацията само в сектор „Тютюн“, добави Филев.
 
Заедно с това ще бъде коментирана и Осмата конференция на страните (COP8) на СЗО, която ще се проведе от 1 до 8 октомври в Женева, Швейцария и Рамкова конвенция за контрол на тютюна (РККТ).
 
„Чрез Рамкова конвенция за контрол на тютюна се предлага в тютюневите изделия да се използват само сурови тютюни с много ниско съдържание на никотин – с 0,1%. Такива тютюни не съществуват към момента т.е те трябва да бъдат специално разработени, генетично модифицирани тютюни, които тепърва да бъдат отглеждане. Припомням, че отглеждането на такива тютюни е забранено в ЕС. Всичко това отваря врати за тютюните от чуждите континенти, където няма такива рестрикции и ограничения“, обясни Филев.
 
Друга основна тема ще бъде и стабилност и пазари на тютюневата суровина на ЕС,  ELTI, както и провеждането на Конгрес, на който ще се избере новия президент на UNITAB.
 
На следващия ден, 23 март, изпълнителният комитет на UNITAB ще се срещне с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Срещата ще се проведе от 10 ч. в зала Голям колегиум на МЗХГ. От страна на UNITAB ще се включат 35 участници.
 
„От срещата имаме очакване да се възстанови равнопоставеността на сектор „Тютюн“ на другите браншове в бъдещата Обща селскостопанска политика. Припомням, че от 2010 г. е прекратено всякакъв род европейско финансиране. Оттогава производството е намалява с над 50% именно заради липсата на субсидии. Специално българските тютюнопроизводители никога не са получава евро средства. Ако не успеем да постигнем възстановяване на европейското субсидиране за сектора и да получим равнопоставеност на другите сектори - да се постигне субсидиарност или държавите-членки сами да преценяват кои сектори са важни и заслужават да имат схеми за национално доплащане“, съобщи Филев.