Богатата реколта от сливи и круши ще доведе до още по-голям спад в изкупните цени, прогнозира доц. д-р Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие в Кюстендил, като коментира, че проблемите при реализиацията и на двете култури у нас се задълбочават.

Индикативен график 2022 за субсидиите вече е публикуван от ДФЗ

Около 2,5 тона сливи от декар са прибрали овощарите в Кюстендилско, което е отличен резултат за района според агрономи от Института по земеделие. "Освен добивите, въпросът е и каква цена стопаните са постигнали за своята продукция. Реколтата от сливи не само в Кюстендил, а и в Благоевград е изключително добра" – посочва доц. д-р Сотиров, цитиран от БНР,  и обаяснява:

"Нормално е при това изобилие на продукция цената да падне. Проблемът при сливите е, че няма достатъчно преработващи мощности. Има някакви, които правят сушена продукция, но те са крайно недостатъчни и хората няма къде да реализират своята продукция, затова голяма част от нея отива за преработка в спиртни напитки. В този случай цената не е добра и стартира с 50-60 стотинки за килограм, но много бързо се понижи на 30 ст., продадени за ракия."

Изглежда ситуацията с реализирането на реколтата от круши е още по-сложна. В Югозападна България културата е широкоразпространена както в специализирани стопанства, така и в изоставени градини. Тази година много плод са дали дори дивите круши в планината, отчита зам.-директорът на Института. Пазар за тях обаче няма никъде, тревожи се агроспециалистът. 

"Пазарът е затрупан с плодове, "Винпром" доскоро не взимаше продукция и проблемът е по-труден, отколкото при сливите и ябълките. Много малко круши се взимат от някои цехове за преработка в сокове. Иначе на всички ни е известно, че когато се направи сок от ябълки и круши, той става много по-хубав на вкус и по-богат на минерали. Не може да се усвои цялата продукция.

доц. Димитър Сотиров: Другият проблем е, че няма и хладилни камери, където да се съхрани продукцията и да може да се реализира по-продължително време. 

По думите му за разлика от минали години сега няма търсене от страна на изкупвачите на плодове – търговци и преработватели. "Някаква част от реколтата ще бъде преработена в сокове и за спиртни напитки, нищожна част ще отиде за прясна консумация, но едно голямо количество ще се похаби. Като цяло през последните години интересът за износ на круши, ябълки и сливи е много слаб", обобщава доц. Димитър Сотиров.