Експортът на пшеница и ечемик по море е в застой за поредна седмица, показват данните от бюлетина на Министерството на земеделието, храните и горите  (МЗХГ).

Тревога и за пшеницата в Добруджа

От началото на текущия пазарен сезон до 21 февруари 2021 г. експортът при пшеницата е с 64,4% под миналогодишния, а при ечемика - с 22,9%. Все още не са преминавали товари с рапица. Данните са само за Пристанище Варна 1, тъй като през потра в Бургас още няма преминали количества.

През изминалата седмица през Пристанище Варна не е отчетен и износ на царевица и слънчоглед. При липса на преминали количества и по същото време на 2020 г., намалението на експорта на двете култури на годишна база се запазва: с 18,2% за царевицата и с 44% за слънчогледа. До момента не е реализиран износ на царевица и слънчоглед – реколта 2020 от „Пристанище Бургас“ ЕАД. 

“От началото на съответните пазарни години (м. юли 2020 г. за есенните и м. септември 2020 г. за пролетните култури) през Пристанище Варна са внесени 2,2 хил. тона ечемик, 4,2 хил. тона царевица и 5,6 хил. тона слънчоглед. На този етап няма данни за осъществен импорт на пшеница и рапица през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас”, съобщават още от министерството.

В същото време средните изкупни цени на пшеницата и слънчогледа продължават да бележат ръст

Към 17 февруари 2021 г. средните изкупни цени на пшеница (хлебна и фуражна) за страната са се увеличили с 0,2%, а тези на слънчогледа с 1,1% на седмична база. През изминалия седмичен период се отчита поевтиняване на ечемика с 4,7%. Цената на царевицата остава без промяна.