Цените на свинското месо за износ на световния пазар достигнаха 2-годишен максимум. Това е обусловено от високите цени на европейското свинско месо. Износните цени продължават да растат и през второто тримесечие на тази година, като са достигнали пика си от януари 2015 г. насам, пише Британският съвет по управление на селското стопанство (AHDB), цитиран от meatinfo.ru.

Износът на свинско месо от ЕС отново намаля

Средната износна цена на свинското месо на най-големите доставчици – Бразилия, Канада, ЕС и САЩ – на световния пазар от юни тази година достигна показател 2,75 долара за килограм. Това е с 9% повече, отколкото година по-рано.

Ръстът на този показател е обусловен на първо място от постоянното покачване на цените на тази продукция в ЕС през април тази година и рязкото покачване на покупните цени на свинското в ЕС през второто тримесечие на 2017 г. Това се дължи на свой ред на намаляването на доставката на свине в Европа.

По този начин цените на европейското свинско месо са били най-високите измежду всички доставчици в продължение на първото полугодие на 2017 г.

Този рязък скок на цените може негативно да се отрази върху европейския износ.