714 000 тона слънчогледово масло са изнесени от Украйна през месец май от финансовата 2023/24 година. Това е с 14% повече спрямо април и е максималният месечен обем от януари 2021 г. насам. 

Четете още: Избори, климат и забрана за внос движат цените на зърното


Според украински анализатори за цялата история на износа на този продукт от воюващата страна, това е третият по големина месечен обем на пратки. 

В периода септември-май 2023/24 от страната са изнесени рекордните 5,14 милиона тона слънчогледово масло, уточняват от agroportal.ua.

„Един от основните фактори, допринесли за активния износ на слънчогледово масло през този сезон, беше високото търсене на олио на фона на конкурентната му цена в сравнение с другите растителни масла. Освен това стабилната работа на украинските пристанища осигури почти непрекъсната доставка на продукта“, обясняват експертите.

През юни-август 2023/24 се очаква намаляване на преработката и съответно на доставките на слънчогледово масло, и то не само от Украйна, но и от Черноморския регион като цяло.

Ключовият пазар за продажба на украински продукти от настоящия сезон остават страните от Европейския съюз с дял от 60% (40% през предходния сезон). Износът на олио в тази посока се е увеличил с 81%. 
В същото време Украйна е основният доставчик на слънчогледово масло в ЕС с дял от 93% срещу 89% през предходния сезон, сочат данните на Европейската комисия.

Само преди месец Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) прогнозира увеличение на производството на слънчоглед в Украйна през 2024/25 г. в сравнение с текущия сезон.

По този начин реколтата от слънчоглед се прогнозира на ниво от 14,7 милиона тона, което е с 200 000 тона повече от показателя за 2023/24.  Според експерти износът на олио ще възлезе на 260 000 тона.

„Преработката на слънчоглед в Украйна леко ще намалее в сравнение с предходната година, но се очаква Украйна да остане най-големият износител в света както на слънчогледов шрот, така и на олио, което представлява почти половината от световния износ“, се казва в доклада.