Износът на зърно тази година ще е малко над 1,7 млн.тона. Това заявиха пред Фермер.БГ експерти от зърнената търговия. Спадът в зърнения експорт е най-вече заради по-ниската пазарна цена и по-ниските количества прибрана реколта.

 

В сравнение с миналата година, когато България произведе над 4,2 млн.тона зърно и изнесе до Септември 2012 - 1,5 млн.тона, то тази година числата са доста по-занижени. Износът на зърно към този момент е около 1 млн.тона, но все още липсват официални статистически данни.

 

По предварителни данни на НСИ към третото тримесечие на 2014, делът на аграрния сектор в брутната добавена стойност (БДС) се очаква да е 4,8%, а в БВП – 4,1%, което е спад с около 1,5% спрямо същия период на миналата година. Причината са лошото време и сериозните наводнения, които се отразиха негативно предимно на количеството и качеството на зърнената реколта. Това от своя страна се отрази на износът на зърно. Общите количества зърно от реколта 2014 са малко над 4,1 млн.тона, като най-добро качество отчитат фермерите в Южна България, където нямаше наводнения.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!