През изминалата седмица е отчетен първият износ на слънчоглед през Пристанище Варна от началото на пазарната година. Изнесеното количество е 31,3 хил. тона, сочат оперативни данни на Министерството на земеделието.

Ще се задържат ли високите стойности при цените на пшеницата?

Същевременно при експорта на царевица през порта има застой. Така общо изнесеното количество от началото на сезона изостава с 18,8% спрямо година по-рано.

Няма промяна и при износа на пшеница, ечемик и рапица. През изминалата седмица не са преминали количества през пристанището в морската столица. Така изменението на експорта на годишна база се запазва – спад от 11,8% при пшеница, но увеличение от 171,3% и 7,3% съответно при ечемик и рапица. 

МЗХГ: „От началото на месец юли до момента не е регистриран внос на зърнени и маслодайни култури през Варна и Бургас.“

Към края на месец октомври се наблюдава леко поскъпване на слънчогледа, ечемика, царевицата и пшеницата. Увеличението е в рамките на 0,7–1,8% на седмична база. В търговията с рапица няма изменение.

Въпреки плавното повишение обаче през последния месец изкупните цени на пшеницата остават под нивата отпреди една година – с 12,1% за хлебната и с 10,7% за фуражната.

По-чувствително поевтиняване на годишна база е налице при ечемика – с 22,1%. Според експертите фактор е отчетеното поскъпване на тази култура по същото време на 2018 г. 

Царевицата и слънчогледът се търгуват на малко по-високи цени от миналогодишните, съответно с 0,8% и 3,8%.