Земеделското министерство обеща да изнесе информация за животновъдните стопанства по области. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), в отговор на Агри.БГ.

Имало едно време едни виртуални овце

В началото на месец септември НОКА изпрати отворено писмо от Министерство на земеделието, храните и горите, както и до Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). В него от асоциацията настояваха за обявяване на списъци на публични места с всички животновъдни обекти, съдържащи брой, вид и категория животни в даденото населено място.

“Само по този начин може да проработи ефективно методът на самоконтрол от страна на бранша”, пише още в отвореното писмо.

От асоциацията очакват информацията да бъде изнесена още тези дни.

“Имаме съгласието на министър Десислава Танева, че ще бъдат изнесени списъци с ползватели във всяко населено място. В документите ще се упоменават всички регистрирани животновъдни обекти на територията на съответното населено място, заедно с броя животни, с който съответният фермер разполага и евентуално с пасищата към тях. Списъците ще бъдат разлепени във всяко населено място”, коментира Караколев за Агри.БГ.

За виртуалните животни и сигналите в БАБХ

Искането за прозрачност е насочено и към БАБХ. НОКА настоява да бъде публикуван списък с всички проверки, извършени във връзка с инвентаризация на ВетИС, както и по сигнали за несъществуващи животни от началото на 2019 г. до момента.

“От БАБХ обясниха, че все още очакват информация от проверките за 2020 г. Допълниха обаче, че само за миналата година от ВетИС са отпаднали близо 120 000 животни, като до момента са издадени около 700 акта”, добави Караколев.

От НОКА са категорични, че ще продължават да настояват за публично оповестяване на резултатите от проверките за 2019 г. и 2020 г.